Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kyberpodvodů přibývá. Zloději číhají na seznamkách i ve falešných reklamách

Takřka každý den přijímají policisté v Libereckém kraji oznámení od člověka, který naletěl kyberpodvodníkům. Navíc v poslední době počty těchto případů rostou. Lidé při nich přichází o miliony.

Policisté varují před tím, že podvodníci číhají takřka všude a používají osvědčené taktiky. „Denně evidujeme případy s podobnou legendou, při které hraje roli voják či lékař v nesnázích, osoba na druhé straně požadující přístup do bankovního účtu pod záminkou výhodné investice prostřednictvím využití vzdáleného přístupu a podobně. Oslovený je tak pod tlakem vmanipulován do falešných investic nebo jakési pomoci v nesnázích. Vynalézavost internetových podvodníků nezná meze,“ popisuje mluvčí Policie ČR Klára Jeníčková.

Policie radí jak nenaletět:

  • Nikdy se nenechte od nikoho do ničeho tlačit a vše pečlivě promyslete.
  • Vždy se zamyslete nad tím, komu posíláte osobní údaje nebo zasíláte peníze.
  • Údajnou výhodnou investici si vždy raději ověřte i z jiných zdrojů.
  • Přijde-li vám odkaz s výzvou k platbě nebo k zaslání osobních údajů, obvykle se jedná o falešné stránky. Banka nepotřebuje znát váš pin!
  • Nikdy neumožnujte vzdálený přístup někomu, koho neznáte.
  • Buďte obezřetní. Jste si vždy jisti, že víte, s kým komunikujete?

    Vyzkoušejte si www.kybertest.cz 

Podvodníkovi například naletěl muž na Semilsku, který byl po odkliknutí reklamy na internetu postupně vmanipulován k několika platbám do údajně výhodné a rychlé investice. Během jednoho měsíce přišel tímto způsobem o půl milionu korun.

Skoro o tři miliony korun připravila jiného muže podvodnice, která jej oslovila přes seznamovací aplikaci. „Postupným dopisováním a budováním důvěry, jej navedla k vkladu do kryptoměn. Místo seznámení ale muž nakonec přišel o své finance o 2 675 101 korun,“ přiblížila Jeníčková.

O všechny své úspory, celkem skoro půl milionu korun přišel také před pár dny muž z Liberecka, který je ve čtyřech platbách rovněž poslal neznámo kam.

Možnost výhodné investice do fotografií prezidenta zase zlákala muže na Českolipsku, který sdělil neznámé osobě své osobní údaje a nainstaloval si program se vzdáleným přístupem ANY DESK. Z jeho účtu potom zmizelo 16 362 korun.

Výjimkou nejsou ani rozesílané odkazy přes sociální sítě. Oslovení zde vyplní své osobní údaje, přihlašovací údaje k bankovní identitě, a pak překvapivě z jejich účtů finance zmizí. Proto je skutečně nutné, být obezřetný,“ dodala policejní mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky kyberpodvody, nárůst, varování, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kyberpodvodů přibývá. Zloději číhají na seznamkách i ve falešných reklamách  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.