Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ochránci nemají čím sledovat vlky. Ukradli jim fotopast

Z bývalého vojenského prostoru Ralsko zmizela fotopast, která sloužila ke sledování pohybu vlků. Pro Agenturu ochrany přírody a krajiny Kokořínsko je chybějící fotopast velkou ztrátou. Zatím není jasné, kdo a proč fotosystém za téměř sedm tisíc korun ukradl. Kde fotopast skončila je v šetření policistů z Mimoně.

Fotopast, která zmizela mezi 1. a 22. dubnem, měla v oblasti monitorovat pohyb vlků, kteří se sem téměř po sto letech vrátili,“ řekla mluvčí policie Ivana Baláková.

Díky fotopasti měli ochránci přírody přehled o pohybu vlka. Ten je velmi plaché zvíře a lidem se straní. „Vztah člověka a vlka je opředen mnohými pověstmi a ta o červené Karkulce je opravdu jen pohádka. Za posledních zhruba dvě stě let nebylo věrohodně v Evropě a Severní Americe zaznamenáno zabití člověka vlkem. Vlci jsou totiž velmi plaší,“ dodal už dříve ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc.

Vinou ruky člověka byli vlci v České republice vystříleni koncem 19. století. Poslední dobou se ale začínají postupně vracet nejen do okolních států, ale také k nám. Když se asi před deseti lety začala rodit vlčí mláďata v bývalém východním Německu, bylo jasné, že se vydají i k nám na sever. Několik kilometrů severně od Šluknovského výběžku vznikla populace takzvaných lužických vlků.

„Na začátku tam byla jedna smečka. Pak jich najednou bylo deset, patnáct. Bylo jasné, že vlci dříve či později zamíří k nám. Napřed k nám chodili jednotliví vlci. V roce 2013 se potkali vlk a vlčice v kraji pod Bezdězem. Tam se loni bez velké účasti sdělovacích prostředků narodila první vlčata po přibližně dvou stech letech,“ řekl biolog Jan Andreska Českému rozhlasu.

Štítky Mimoň, Vojenský prostor Ralsko, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Český rozhlas, František Pelc, Jan Andreska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci nemají čím sledovat vlky. Ukradli jim fotopast  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.