Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Terasy na Lazebnickém vrchu se změnily k nepoznání. Liberečáci si ve zpustlém parku vytvořili komunitní zahradu

Neuvěřitelnou proměnou prošel Lazebnický vrch v Liberci. Podivné existence, které se ve spojovačce mezi Papírákem a Benešákem zdržovaly, vystřídalo na pět desítek dobrovolníků s motyčkami, kteří se zapojili do přeměny parku. Společně se jim podařilo vytvořit první komunitní zahradu v Liberci, která otevírá o nadcházejícím víkendu.

„Sešla se tady opravdu pestrá parta. O záhony se nyní stará 33 městských zahradníků. Najdete mezi nimi babičky, studenty, lidi v aktivním věku, rodiny s dětmi nebo děti ze školky," uvedla dnes jedna ze zakladatelek spolku Zahrádky Liberec Petra Matyášová.

Kromě možnosti vypěstovat si vlastní bylinky a zeleninu zahrada nabízí prostor pro setkávání, odpočinek a hru. "Našim cílem bylo vytvořit příjemné místo, kde se budou potkávat lidé různých generací, z různého sociálního prostředí a pestrých zájmů," řekla Matyášová. Komunitní zahrady už úspěšně fungují v jiných městech, například v Praze, Brně nebo Olomouci.

V pěstitelské části zahrady je 51 vyvýšených záhonů z palet a 30 pytlů s rajčaty, paprikami a bramborami. O jeden záhon se starají například žáci s autistického spektra speciální základní školy v Orlí ulici. "Šantu kočičí u nás pěstuje spolek Šance zvířatům, jedlé květiny a bylinky Bistro Mikyna a kavárna Kino Káva," zmínila Matyášová.

Podle ní zatím dokončili jen první fázi projektu, ve druhé chtějí na pozemku obnovit zeleň a vybudovat odpočinkovou zónu a zázemí pro konání kulturních, vzdělávacích a sportovních akcí. Pozemek zahradníkům poskytla jedna místní firma, její přeměnu v komunitní zahradu finančně podpořila nadace Via. "Získali jsme 57 tisíc korun," upřesnila Matyášová. I pro realizaci druhé etapy se podle ní pokusí získat peníze, buď z grantů nebo od sponzorů z řad místních firem.

S využitím ČTK

Štítky zahrada, Liberec, záhon, Praha, Brno, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terasy na Lazebnickém vrchu se změnily k nepoznání. Liberečáci si ve zpustlém parku vytvořili komunitní zahradu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.