Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Požár historického Kounicova domu vyšetřuje policie

Požár historického Kounicova domu v České Lípě vyšetřuje policie pro obecné ohrožení z nedbalosti. I přes snahu několika hasičských jednotek vznikla na objektu škoda za nejméně deset milionů korun a dá se předpokládat, že bude v celkovém součtu ještě vyšší. Viníkovi hrozí dva až osm let vězení, sdělila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Památkově chráněný dům s konce 18. století vyhořel ve středu 13. května. Kriminalisté na případě spolupracují s pracovníky Inspektorátu bezpečnosti práce a s vyšetřovateli Hasičského záchranného sboru. Podle nich byla příčinou požáru nedbalá manipulace s otevřeným ohněm v souvislosti s opravami okapu, které zajišťovala najatá firma. "Kriminalisté si vyžádali znalecký posudek z oboru bezpečnosti práce a také z oboru požární ochrany. O tom, kdo konkrétně ponese vinu za následky požáru, rozhodnou právě závěry znalců," uvedla Baláková.

Dům na rohu Berkovy a Zámecké ulice je památkově chráněný od roku 1958. Postavili ho v roce 1771 tehdejší majitelé panství Kounicové na místě, kde stával vrchnostenský pivovar. Ten zničily požáry v letech 1611 a 1698. I tentokrát podle mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové hrozilo, že se požár rozšíří na navazující budovy. "Podařilo se nám ale zabránit šíření požáru přes střešní konstrukci na sousední domy," uvedla. Oheň zničil střechu a druhé nadzemní podlaží, zda se dům podaří obnovit, není zatím jasné.

Objekt patří Sdružení sportovních svazů ČR. Podle starostky Romany Žatecké (ČSSD) je zničení domu pro město velká ztráta. Radnice je proto připravena k jednání o možných formách pomoci, pokud se majitel objektu na město obrátí. "Jestli někdy uvidíme Kounicův dům opět v původní podobě a kdy, musí posoudit odborníci. Nyní je nutné, aby vlastník nahlásil městu Česká Lípa, úseku památkové péče, poškození objektu a bez odkladu zbytky domu zajistil tak, aby se odvrátilo nebo alespoň zmírnilo jeho další poškozování," řekla již dříve starostka.

Zdroj: ČTK

Štítky dům, Česká Lípa, požár, Hasičský záchranný sbor, Romana Žatecká, ČSSD, Sdružení sportovních svazů České republiky, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár historického Kounicova domu vyšetřuje policie  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.