Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Náměstek Langr: azylanty doposud nikdo nijak emotivně neřešil, přišlo nám to jako přirozené

„Ať táhnou, odkud přišli. Nechceme je tady!“ Obrovskou vlnu nevole vyvolal mezi čtenáři Liberecké Drbny článek o možném poskytnutí dvou městských bytů uprchlíkům, kteří by se v případě imigrační vlny mohli dostat do Liberce. Preventivní soubor humanitárních a sociálních opatření schválili na zasedání liberečtí radní.

Přidělení městského bytu by podle náměstka Ivana Langra (Změna) nebylo samozřejmostí. „Přidělení jakéhokoli konkrétního bytu musí doporučit humanitní komise a schválit rada města,“ vysvětlil a přiznává, že jde skutečně jen o preventivní opaření. Jaké podmínky by museli uprchlíci splňovat, aby byt dostali, zatím město nespecifikovalo.

PSALI JSME: Liberec může uprchlíkům nabídnout až dva městské byty

„Je to jen pro případ, že nějaká zásadní humanitární potřeba nastane, abychom teprve pak nepřemýšleli, co můžeme udělat. Bude to případně potřeba na území města, kterou musíme okamžitě řešit – lidsky, nikoli s nenávistí a xenofobně,“ doplnil.

Pomoci by mohl úřad práce nebo Centrum na podporu integrace cizinců

V případě potřeby finančních prostředků nebo koordinace sociálních služeb chce město jednat s dalšími institucemi. „I tady chceme předem jednat s orgány k tomu určenými, třeba s úřadem práce a Centrem na podporu integrace cizinců, což je vlastně organizace navázaná na ministerstvo vnitra, respektive Správu uprchlických zařízení, které musejí ty věci řešit primárně,“ řekl Ivan Langr.

Langr: Pro mě jsou lidé jako lidé

V současné době navštěvuje liberecké mateřské a základní školy na 300 dětí cizinců. „Mají tu své rodiny a své příbuzné. Chci tím podtrhnout, že až dosud tu azylanty nikdo nijak emotivně neřešil, přišlo nám to jako přirozené a já osobně na tom nehodlám nic měnit. Pro mě jsou lidé jako lidé,“ uzavřel.

Štítky Ivan Langr, uprchlík, Liberec, Drbna.cz, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek Langr: azylanty doposud nikdo nijak emotivně neřešil, přišlo nám to jako přirozené  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.