Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie v Česku zadržela od pátku rekordní počet 91 běženců

Cizinecká policie zadržela od pátku do dnešního rána v Česku 91 běženců, což je podle policistů rekordní počet. Za první pololetí letošního roku bylo podle ní odhaleno celkem 3018 nelegálních migrantů, téměř o polovinu více než loni. S přílivem běženců, zejména z oblastí zasaženými boji, se v poslední době potýká celá Evropa.

Za celý minulý týden bylo nelegálních migrantů 184. Dohromady tak čeští policisté zajistili od poloviny června, kdy začala platit zvýšená bezpečnostní opatření, 707 běženců. "Nejvíce zajištěných cizinců v počtu 296 evidujeme na jižní Moravě, konkrétně v Brně a Břeclavi. Následně 151 běženců v Praze, 80 pak v Ústí nad Labem, v Pardubicích 68 a dalších 65 nelegálních migrantů zjistila středočeská cizinecká policie," doplnila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Ze zmíněných sedmi stovek běženců z poslední doby tvoří podle mluvčí policie více než polovinu Syřané, kterých bylo 375. Druhou nejpočetnější skupinou byli Afghánci, kterých policisté zadrželi 123, třetí byli občané Iráku a čtvrtí Pákistánci.

Ve srovnání s loňskem běženců výrazně přibylo. V první polovině minulého roku odhalili policisté na území České republiky 2028 nelegálních migrantů, kdežto za stejné období letos již 3018. Nárůst tak činí zhruba 49 procent.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos podle odhadů dorazilo do Evropy 150.000 migrantů, většina z nich do Itálie a Řecka. Ve Středozemním moři pak od letošního ledna přišlo o život 1900 uprchlíků, což je dvojnásobné množství než za stejné období v loňském roce. Drtivá většina běženců se na náročnou a nebezpečnou cestu vydala podle OSN kvůli válce, násilnostem a útlaku ve vlasti. Velká část běženců pochází ze Sýrie, dlouhodobě sužované válkou.

Členské země EU na konci června odmítly návrh Evropské komise na povinné rozdělení 40.000 osob, které velmi pravděpodobně mají nárok na mezinárodní ochranu a jsou nyní v Itálii a Řecku. Zároveň se ale dohodly, že odpovídající počet si v příštích dvou letech rozdělí na dobrovolném základě. Česká vláda schválila, že republika přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Letos by to mělo být 400 lidí, příští rok 700 a 400 pak v roce 2017. Zhruba 1100 lidí by mělo Česko převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů - tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, Cizinecká policie, Evropa, Itálie, Řecko, Evropská unie, OSN, Praha, Brno, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v Česku zadržela od pátku rekordní počet 91 běženců  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.