Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Tanvaldu odmítají plánovanou geotermální elektrárnu

Lidé v Tanvaldu se dnes v územním řízení znovu postavili proti plánované stavbě geotermální elektrárny. Společnost Entergeo chce zařízení postavit přímo ve městě, vyrůst by mělo v bývalém areálu textilní továrny Seba T. Lidé ve městě to považují za nesmyl.


Tanvald takový projekt nepotřebuje, ozývalo se dnes na veřejném projednávání v tanvaldském kině Jas, kterého se zúčastnilo kolem 150 lidí z Tanvaldu i okolních obcí.

Proti projektu už dostal stavební úřad čtyři námitky od města Tanvald, spolku Tanvald 21.století, Českého svazu rybářů a Českého svazu ochránců přírody Armillaria. "Další námitky podalo také 95 občanů nejen z Tanvaldu, ale i okolních obcí," informoval na jednání vedoucí tanvaldského stavebního úřadu Jindřich Kozlovský. Další námitky předkládali dnes i účastníci veřejného ústního projednávání. Lidé se obávají hluku, otřesů, ztráty vody ze studní či znečištění vody v potocích.

"Projekt není v souladu s územním plánem, ten se pro tuto oblast vztahuje jen na lehkou výrobu. Mohla by tam být textilní výroba, fotovoltaická elektrárna," upozornil na dnešním jednání Jaroslav Mikš, který záměr považuje za nebezpečný experiment a proti projektu od začátku bojuje.

Geotermální elektrárna podle něj lehkou průmyslovou výrobou není a do centra města nepatří. Lidé také poukazovali na to, že není jasné, zda bude zařízení vyrábět teplo či elektřinu a v jakém množství. Geotermální elektrárna firmy Entergeo přes námitky města i obyvatel získala souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. Pro její stavbu chce firma využít pozemek pod železniční tratí na kterém stojí vodní elektrárna. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou žádné zkušenosti.

Podobnou elektrárnu začali před lety stavět v Basileji ve Švýcarsku. Hlubinné vrty tam ale provázely silné otřesy od 2,9 do 3,4 stupně Richterovy škály a způsobily škody v přepočtu 170 milionů korun. Investor nakonec musel projekt zastavit, přestože do něj vložil bezmála miliardu korun. I v Německu provázely podobný projekt otřesy.

Obava z otřesů a neprověřená technologie byly hlavním důvodem, proč se proti podobnému projektu společnosti Entergeo předloni postavili i lidé v Semilech a v nedalekém Benešově, kde chtěla firma také elektrárny stavět. Odpůrce nepřesvědčila ani ujištění, že seizmické stanice budou situaci sledovat a případně čerpání vody omezí. Nepomohly ani sliby dodávek levného tepla nebo dotací pro radnice. "Změnili jsme územní plán, ten už nedovoluje podobné zařízení na území města postavit," řekla dnes semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Zdroj: ČTK

Štítky Tanvald, elektrárna, projekt, Český svaz ochránců přírody, Lena Mlejnková, Semily, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Německo, Švýcarsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Tanvaldu odmítají plánovanou geotermální elektrárnu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.