Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Před 47 lety přijely tanky. Liberec si připomněl smutné výročí

Krátce po půlnoci 21. srpna 1968 dorazily do Liberce první tanky okupačních vojsk. Liberec byl jedno z prvních měst, kam vojska armád Varšavské smlouvy dorazily. A také tu jako první umírali lidé, celkem jich bylo devět. Liberec si dnes neslavné výročí připomněl pietním aktem před městskou radnicí.

U pomníčku, který připomíná právě začátek okupace Československa, se ve čtvrtek sešly na dvě stovky lidí. „Sám patřím ke generaci, která 21. srpen 1968 nezažila, ale běhá mi mráz po zádech, když si uvědomím, že před sedmačtyřiceti lety Libercem projížděly kolony tanků a obrněných vozů, že se před radnicí střílelo a na dlažbu padali mrtví a ranění. Vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa tehdy pohřbil naděje Pražského jara a odstartoval nadcházející období normalizace. Dnes tu stojíme jako svobodní občané demokratického státu a je jen na nás, aby se tato smutná historie už nikdy neopakovala. I proto je potřeba si ji připomínat a nikdy nezapomenout na statečnost obyčejných lidí, kteří 21. srpna 1968 stáli s holýma rukama proti tankům. Někteří z nich bohužel zaplatili cenu nejvyšší,“ řekl primátor Liberce Tibor Batthyány.

V Liberci při průjezdu tanků zemřelo devět lidí - Eva Livečková, Rudolf Starý, Bohumil Kobr, Stanislav Veselý, Josef Fialka, Zdeněk Dragoun, Jindřich Kuliš, Miroslav Čížek a Vincenc Březina. Nejmladšímu bylo pouhých 19 let, nejstaršímu 72 let. „Šest obětí si vyžádala ranní nesmyslná střelba v prostorách kolem radnice a další tři lidé zemřeli následkem stejně nesmyslné havárie jednoho z projíždějících tanků, který hodinu před polednem narazil do podloubí u Hotelu Radnice,“ doplnil mluvčí magistrátu Jan Vrabec.

Autoři

Štítky Liberec, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, radnice, Varšavská smlouva, Československo, Pražské jaro, Tibor Batthyány, Miroslav Čížek, Zdeněk Dragoun, Eva Livečková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 47 lety přijely tanky. Liberec si připomněl smutné výročí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.