Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Asiat s nakažlivou nemocí obelhal úřady. Prozradila ho náhoda

Jen pár týdnů dokázal tajit úřadům i zaměstnavateli svou nakažlivou nemoc devětatřicetiletý cizinec ze střední Asie. Zdravotní prohlídky za něho absolvoval jeho švagr. Lež má ale krátké nohy a cizinec, který do Česka přicestoval začátkem roku, se v březnu přimotal do dopravní nehody. Jeho nemoc odhalilo vyšetření v nemocnici.

Podle policie absolvoval za něho prohlídku při žádosti o vízum jeho švagr. „Cizinec potvrzení do žádosti o udělení dlouhodobého pobytu doložil tak, jak se po něm vyžadovalo s výsledkem dobrého zdravotního stavu. Na základě předložených dokumentů mu bylo uděleno vízum ke vstupu do České republiky,“ potvrdila mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Díky stejnému podvodu nejspíš získal také práci v nejmenované společnosti zabývající se výrobu autodoplňků. I tam bylo při nástupu podmínkou absolvování zdravotní prohlídky, kterou zvládl bez jakýchkoliv problémů.

„V průběhu šetření se podařilo zjistit, že doložená lékařská zpráva měla sloužit pouze pro změnu zaměstnavatele v rodné zemi, a proto neobsahovala kompletní vyšetření, které je nutné pro pobyt v jiné zemi,“ řekla mluvčí a doplnila: „Z lékařských zpráv určených pro zaměstnavatele v České republice bylo zjištěno, že vyšetření místo něj podstoupila jiná osoba, a to konkrétně jeho švagr, který s ním přišel k lékaři jako jeho doprovod.“

Na jeho podvod by se nejspíš tak brzy nepřišlo, kdyby se nepřimotal do dopravní nehody, při které se lehce zranil a skončil v liberecké nemocnici. „Zde musel podstoupit rentgenové vyšetření a vyšetření spojené s odběrem krve. Z výsledků lékaři stanovili podezření na jednu z nakažlivých nemocí. O pár dní později se toto prvotní podezření pouze potvrdilo a cizinec tak podstoupil léčbu,“ vysvětlila mluvčí policie.

Od března je cizinec hospitalizován na infekčním oddělení jedné z pražských nemocnic, kde by měl být až do listopadu. Následně jej čeká několikaměsíční ambulantní léčba.

Muž policistům prozradil, že od počátku podání žádosti o udělení víza o svých zdravotních potížích věděl, ale záměrně nevyhledal lékařské ošetření z obavy, že by mu pobyt nebyl udělen a léčil se tak sám. Policisté mu sdělili podezření ze spáchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci, za což mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců až tří let.  Trestu neunikne ani jeho švagr, který mu při pokusu obelhat úřady napomáhal.

Štítky nemoc, Česko, Asie, policie, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asiat s nakažlivou nemocí obelhal úřady. Prozradila ho náhoda  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.