Aktuálně

V Pihelu boural mladík s čerstvým řidičákem. Bilance: 8 zraněných, 2 těžce více...

Naivní divadlo uvede v sobotu novou inscenaci Vánoce aneb Příběh narození více...

Liberecký kraj letos Ještěd koupit nestihne více...

Třicet kilometrů od Liberce vznikl nový rodinný pivovar. Pivo chtějí vařit třikrát týdně

Bývalá truhlárna v Zásadě na Jablonecku se proměnila v Pivovar Rezek s hospodou. Po 24 letech se tak na Jablonecku znovu vaří pivo, byť jenom v malém. V desetihektolitrové varně chtějí vařit zhruba třikrát do týdne. Novinářům to u příležitosti dnešního slavnostního otevření řekl majitel pivovaru Daniel Rezek.

Za rok by měl minipivovar v Zásadě dodat na trh kolem 1400 hektolitrů piva. Je to zhruba stejné množství piva, jako pět várek ve velkém Pivovaru Vratislavice.

Vybudování pivovaru je dalším krokem, který má pomoci oživit a hlavně zviditelnit jizerskohorskou obec. Už před několika lety v Zásadě vznikla zážitková agentura, která návštěvníkům Jizerských hor nabízí třeba tandemové lety nad Jizerskými horami, potápění v zatopeném lomu nebo lezení na ledu. Pro ty méně odvážné zajišťuje třeba školu žonglování nebo výrobu šperků a bižuterie z mačkaných či vinutých perlí. "Můžeme zajistit i lektora, který vám ukáže, jak se fouká sklo, a můžete si to sami zkusit," doplnil Rezek. Firma zajišťuje i ubytování ve dvou penzionech.

Pivovar vznikl v usedlosti, kterou Rezkova rodina vlastní od roku 1900. "Jsem už čtvrtou generací," poznamenal. Grunt koupil Rezkův pradědeček, později v něm vybudoval brusírnu, která ale v polovině minulého století skončila. Pak byla v objektu samoobsluha, kterou Rezek v 90. letech přestavěl na truhlářskou dílnu. Prosperující truhlárny se ale kvůli pivovaru nezbavil. "Jen jsme ji přestěhovali," řekl. Uvolněný prostor se proměnil ve výčep s varnou, za ním jsou skryty spilka a ležácké sklepy.

V současné době pivovar nabízí světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctku a svrchně kvašené pivo Ale. "Zhruba v polovině října bude světlá dvanáctka, ta ale potřebuje svůj čas," poznamenal majitel. Pivo se bude čepovat ve zdejším výčepu, zájem o něj už ale projevily i některé jablonecké restaurace. Zákazníci ho mohou koupit i v plastových lahvích a také v sudech o objemu 15, 30 a 50 litrů. "Máme také dva výčepní automaty, kde si mohou zákazníci pivo natočit sami, stačí jim k tomu předplacená karta," dodal Rezek. Jeden je v pivovaru a druhý zvenčí, aby byl přístupný i když mají v pivovaru zavřeno.

V Libereckém kraji není Pivovar Rezek prvním minipivovarem, na Jablonecku je ale jediný. Nejdelší tradici mají Pivovar Vendelín v Liberci a minipivovar ve sklárně v Harrachově. V celém Česku jich bylo na jaře podle informací Českomoravského svazu minipivovarů zhruba 280. Přestože je minipivovarů asi šestkrát víc než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku se odhaduje zhruba na jedno procento. Celkově se loni v Česku uvařilo 19,65 milionu hektolitrů piva, většina se vypije v tuzemsku, jen zhruba 18 procent jde do zahraničí.

Zdroj: ČTK

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky pivovar, pivo, minipivovar, okres Jablonec nad Nisou, Liberec, Zásada, restaurace, hospoda, Česko, Jizerské hory

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.