Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třicet kilometrů od Liberce vznikl nový rodinný pivovar. Pivo chtějí vařit třikrát týdně

Bývalá truhlárna v Zásadě na Jablonecku se proměnila v Pivovar Rezek s hospodou. Po 24 letech se tak na Jablonecku znovu vaří pivo, byť jenom v malém. V desetihektolitrové varně chtějí vařit zhruba třikrát do týdne. Novinářům to u příležitosti dnešního slavnostního otevření řekl majitel pivovaru Daniel Rezek.

Za rok by měl minipivovar v Zásadě dodat na trh kolem 1400 hektolitrů piva. Je to zhruba stejné množství piva, jako pět várek ve velkém Pivovaru Vratislavice.

Vybudování pivovaru je dalším krokem, který má pomoci oživit a hlavně zviditelnit jizerskohorskou obec. Už před několika lety v Zásadě vznikla zážitková agentura, která návštěvníkům Jizerských hor nabízí třeba tandemové lety nad Jizerskými horami, potápění v zatopeném lomu nebo lezení na ledu. Pro ty méně odvážné zajišťuje třeba školu žonglování nebo výrobu šperků a bižuterie z mačkaných či vinutých perlí. "Můžeme zajistit i lektora, který vám ukáže, jak se fouká sklo, a můžete si to sami zkusit," doplnil Rezek. Firma zajišťuje i ubytování ve dvou penzionech.

Pivovar vznikl v usedlosti, kterou Rezkova rodina vlastní od roku 1900. "Jsem už čtvrtou generací," poznamenal. Grunt koupil Rezkův pradědeček, později v něm vybudoval brusírnu, která ale v polovině minulého století skončila. Pak byla v objektu samoobsluha, kterou Rezek v 90. letech přestavěl na truhlářskou dílnu. Prosperující truhlárny se ale kvůli pivovaru nezbavil. "Jen jsme ji přestěhovali," řekl. Uvolněný prostor se proměnil ve výčep s varnou, za ním jsou skryty spilka a ležácké sklepy.

V současné době pivovar nabízí světlou jedenáctku, polotmavou dvanáctku a svrchně kvašené pivo Ale. "Zhruba v polovině října bude světlá dvanáctka, ta ale potřebuje svůj čas," poznamenal majitel. Pivo se bude čepovat ve zdejším výčepu, zájem o něj už ale projevily i některé jablonecké restaurace. Zákazníci ho mohou koupit i v plastových lahvích a také v sudech o objemu 15, 30 a 50 litrů. "Máme také dva výčepní automaty, kde si mohou zákazníci pivo natočit sami, stačí jim k tomu předplacená karta," dodal Rezek. Jeden je v pivovaru a druhý zvenčí, aby byl přístupný i když mají v pivovaru zavřeno.

V Libereckém kraji není Pivovar Rezek prvním minipivovarem, na Jablonecku je ale jediný. Nejdelší tradici mají Pivovar Vendelín v Liberci a minipivovar ve sklárně v Harrachově. V celém Česku jich bylo na jaře podle informací Českomoravského svazu minipivovarů zhruba 280. Přestože je minipivovarů asi šestkrát víc než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku se odhaduje zhruba na jedno procento. Celkově se loni v Česku uvařilo 19,65 milionu hektolitrů piva, většina se vypije v tuzemsku, jen zhruba 18 procent jde do zahraničí.

Zdroj: ČTK

Štítky pivovar, pivo, minipivovar, okres Jablonec nad Nisou, Liberec, Zásada, restaurace, hospoda, Česko, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicet kilometrů od Liberce vznikl nový rodinný pivovar. Pivo chtějí vařit třikrát týdně  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.