Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablotron otevřel v Jablonci domov seniorů

Výrobce zabezpečovací techniky Jablotron vybudoval v Jablonci nad Nisou domov pro 110 seniorů. Domov seniorů Anavita je nejmodernějším zařízením svého druhu v regionu, péči nabídne i klientům s Alzheimerovou chorobou nebo ostatními typy demencí.

Domov vznikl rekonstrukcí jedné z bývalých budov jablonecké Bižuterie, investice za více než sto milionů korun se obešla bez státních i evropských dotací, financoval ji Jablotron.

"Léta spolupracujeme s jabloneckou nemocnicí a díky tomu víme, jak obtížné je postarat se o seniory, kteří nejsou schopni žít bez trvalé asistence. Proto jsme se rozhodli ukázat, že je možné prospět svému okolí vybudováním profesionálního centra péče o starší spoluobčany. Myslím si, že není fér nechávat řešení této otázky jen na bedrech státu," řekl spolumajitel holdingu Dalibor Dědek.

Domov stojí nedaleko jablonecké přehrady, má vlastní zahradu a klientům poskytuje kompletní služby. Domov zaměstnal 65 lidí, provozovatelem je společnost Anavita, která vyhrála výběrové řízení. "Jablonecký domov je šestý, který se nám za posledních pět let podařilo otevřít," řekl ředitel Domovů seniorů Anavita Jiří Dušek.

Nejen samospráva nebo Charita, ale i soukromí poskytovatelé sociálních služeb by podle Duška měli mít místo na trhu. "Lidi, co mají peníze, by si za služby měli platit, a ti, co peníze nemají, tak těm by měl pomoci stát," uvedl. Klientům jablonecký domov slouží od poloviny srpna, 40 lůžek je určeno seniorům, 70 lůžek je pro pacienty se zvláštním režimem. "Dnes máme 62 klientů a máme předobsazenou kapacitu zhruba 90 procent," řekl Dušek. Za pobyt platí klient 11.400 korun měsíčně, další peníze dává ale za služby, jako jsou hygienické potřeby, zdravotní pomůcky nebo třeba i doprava k lékaři. "Celková cena je v průměru 15.000 korun," dodal Dušek.

Původním záměrem investora bylo ale jít trochu jinou cestou, než je u domovů seniorů zvykem. "Horní patro mělo sloužit jako startovací byty pro mladé rodiny s dětmi tak, abychom seniory začlenili do běžného života, abychom tady zředili věkový průměr. Zjistili jsme ale, že je to nereálné. Sám jsem byl překvapen, jak je legislativa diskriminační vzhledem k seniorům, je nedůstojná a nesprávná," uvedl Dědek. Kritizoval vytváření jakýchkoli komunit, které jsou něčím úzce specifické, jako je to třeba právě v domovech seniorů. "Je to věková diskriminace," dodal.

Jablotron je ryze českou skupinou. Vznikl v roce 1990 a zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení, poskytuje i bezpečnostní služby. V loňském roce dosáhla skupina rekordního obratu 2,28 miliardy korun. Domov pro seniory nebude zřejmě v areálu bývalé Bižuterie poslední investicí Jablotronu. Už v minulosti tam firma přesunula výrobu, pak odkoupila další budovu, aby ji proměnila v domov pro seniory. Před několika týdny koupil Jablotron celý areál. V budoucnu by například podle Dědka v jedné z budov mělo vzniknout elitní technické lyceum zaměřené na strojírenství a elektrotechniku.

Zdroj: ČTK

Štítky domov, Jablotron, Jablonec nad Nisou, Dalibor Dědek, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablotron otevřel v Jablonci domov seniorů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.