Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Louku na Dobré Vodě v Jablonci zdobí opravený stoletý vodojem

Louku na Dobré Vodě v Jablonci nad Nisou zdobí opravený stoletý vodojem. Stavba nedaleko vyhlídky nad silnicí vedoucí z Vrkoslavic na Dobrou Vodu je od března letošního roku nemovitou kulturní památkou. Její obnova stála radnici 550.000 korun, z toho 293.000 korun dalo ministerstvo kultury.

Vodojem z roku 1915 a čerpací stanice z roku 1914, jsou součástí vodovodu, který od roku 1908 zásoboval vodou Kokonín a horní části Vrkoslavic, které jsou dnes součástí Jablonce. "Podle statistiky vodovodů z roku 1928 bylo vodou ze šesti místních pramenů zásobováno 1530 obyvatel v 250 domech Horního Kokonína a 2466 obyvatel ve 243 domech části Vrkoslavic,"  řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Na dnes již nefunkční stavbě se podepsal nejen zub času, ale také vandalové, kteří zanechali své stopy zejména uvnitř v nádržích.

Projekt na rekonstrukci včetně přilehlého okolí ležel na radnici už několik let. Dlouho se ale nerealizoval kvůli velké finanční náročnosti. "Zažádali jsme na ministerstvu o zařazení vodojemu mezi nemovité kulturní památky, žádosti bylo vyhověno a ministerstvo poskytlo i dotaci na jeho obnovu," popsala proces vedoucí odboru stavebního a životního prostředí Ivana Řimnáčová. Vodojem byl opraven letos v létě.

Jablonecká radnice v současné době eviduje kolem 80 uměleckých či jinak významných děl ve veřejném prostoru. Jde nejen o sochy a umělecké výtvory, ale i o drobné sakrální památky, křížky neznámých autorů či připomínky válek. "Některé památky nejsou v majetku města a je mnohdy nemožné přispět k jejich obnově, ale snažíme se s vlastníky komunikovat, vysvětlit jim důležitost historických souvislostí. Drobné památky a objekty ve vlastnictví města postupně systematicky obnovujeme s ohledem na jejich stav i finanční náročnost," uvedl primátor Petr Beitl (ODS).

Loni si dala radnice zpracovat přehled památek a posoudit jejich stav. Postupně se snaží díla opravovat, za poslední dva roky do obnovy drobných památek investovala milion korun, téměř polovinu získala na dotacích. Loni se podařilo opravit třeba zborcenou kapličku v Proseči, letos se obnovy dočkal křížek před kokonínskou školou v Rychnovské ulici, další kříž by se měl ještě v říjnu vrátit na žulový podstavec ve Vysoké ulici na sídlišti Šumava. Restaurátoři pracují na obnově sochy sv. Jana Nepomuckého z roku 1736, která je pozůstatkem křížové cesty. Příští rok čeká obnova také válečný pomník.

Zdroj: ČTK

Štítky Dobrá voda, a.s., Jablonec nad Nisou, radnice, Vrkoslavice, Jan Nepomucký, Petr Beitl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Louku na Dobré Vodě v Jablonci zdobí opravený stoletý vodojem  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.