Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO a VIDEO: Z turnovské továrny Agba už nešlehají plameny. Příčina exploze stále není jasná

Jeden lidský život si dnes vyžádal obrovský požár v továrně Agba v Turnově. Podle prvních informací před osmou hodinou ranní explodovala plnící linka na výrobu sprejů, poté celý areál zachvátily plameny. Záchranáři ošetřili také pět zaměstnanců, dva jsou těžce zraněni, jeden středně a dva lehce. Příčinu požáru bude muset objasnit vyšetřovatel až po úplném dohašení.

Požár v budově o rozměrech 50 krát 60 metrů byl nahlášen po 7:30. "Zásah je velmi náročný. Objekt je členitý a jsou tam uskladněné propanbutanové spreje, které neustále vybuchují," řekla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová krátce po obědě. Na některých místech má budova narušenou statiku, proto se hasilo hlavně zvenku. "Máme tady všechny velkoobjemové cisterny z Libereckého kraje. Do vody přidáváme pěnidlo, abychom zlepšili její hasební účinky," dodala. Podle posledních informací se na místo sjelo více než dvacet jednotek hasičů z celého kraje.

Po zhruba pěti hodinách nepřetržitého hašení dostali hasiči plameny pod kontrolu. Žádné jedovaté látky v ovzduší nenaměřili. "Nicméně při každém požáru se uvolňuje řada škodlivin, proto jsme doporučili obyvatelům v okolí nevycházet a nevětrat," uvedla Štrauchová.

Záchranná služba na místě ošetřila pět lidí. Jednoho museli záchranáři na místě resuscitovat. Dva zraněné přepravili zdravotníci do Prahy na vinohradské popáleninové centrum a jednoho na traumacentrum liberecké nemocnice. "Dva jsme ošetřili na místě," dodal operačního střediska záchranné služby v Liberci Petr Matějíčka. V objektu se během požáru podařilo nalézt lidské tělo bez známek života. Podle našich informací se má jednat o ženu, která byla v ranních hodinách poblíž místa exploze.

"V souvislosti s dnešním výbuchem v Turnově nemůžeme poskytovat žádné informace," řekl mluvčí pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Lukáš Matýsek.

Ještě kolem poledne měla záchranná služba na místě vrtulník a pět pozemních posádek. "Je to hlavně kvůli zasahujícím hasičům," dodal Matějíčka.

Požár zachvátil továrnu v průmyslovém areálu Vesecko, kde firma AGBA vyrábí lékárničky pro auta, autokosmetika, provozní kapaliny a další autodoplňky. Požár podle prvních informací vznikl v plnírně plynů do sprejů. Společník firmy AGBA Jan Holas dnes řekl, že neví, co bylo příčinou požáru. Věc podle něj vyšetřuje policie a hasiči a zatím není žádný svědek, který by mohl říci, co se v továrně stalo.

Celý zásah komplikovaly výbuchy tlakových nádob. Podle dostupných informací explodoval především izobutan.

Požár v továrně Agba

Čtvrtek, 3. prosince 2015, 13:39

Požár v továrně Agba
Požár v továrně Agba

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky továrna, požár, Turnov, zdravotnická záchranná služba, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO a VIDEO: Z turnovské továrny Agba už nešlehají plameny. Příčina exploze stále není jasná  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.