Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet žadatelů o zbrojní průkaz třikrát stoupl. Lidé jsou ovlivněni uprchlickou krizí, myslí si policie

Počet žadatelů o zbrojní průkaz v Libereckém kraji výrazně stoupl. Hlavními důvody jsou obava z teroristických útoků a uprchlická krize. K odborným zkouškám nutným k získání průkazu se v závěru roku hlásilo měsíčně třikrát více lidí než ještě v červenci, kdy bylo 41 žadatelů. Na konci roku mělo zbrojní průkaz v kraji 10 873 lidí.

Počet žadatelů postupně stoupal každý měsíc od srpna, od října jich bylo měsíčně minimálně 100. Nejvíce zájemců se ke zkouškám přihlásilo v listopadu, a to 134. V prosinci jich bylo 121. "Lze se domnívat, a lidé nám to i při žádostech o zbrojní průkaz uvádějí, že je to kvůli bezpečnostní situaci ve světě," uvedla vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Liberci Dagmar Fialová. "Lidé jsou ovlivněni uprchlickou krizí, ale i teroristickými útoky," dodala.

Mezi držiteli zbrojních průkazů převažují muži, v kraji jich je 9932. "Lidé si nejčastěji pořizují zbraně za účelem ochrany života, zdraví nebo majetku," uvedla Fialová. Takových je v kraji 8908. Někteří ji mají také pro sportovní nebo lovecké účely. "Evidujeme též přes 2000 sběratelů zbraní a osob, které potřebují zbraň k výkonu svého povolání," dodala.

Loni mělo v Česku zbrojní průkaz 292 283 lidí, z toho 62 286 ho potřebuje k výkonu povolání. Zákon o zbraních a munici ale zřejmě dozná ještě letos změn. Podle vládou schválené novely by se měla zkrátit doba platnosti zbrojního průkazu z deseti na pět let, lékaři získají přístup do registru zbraní a větší pravomoci by měli mít i policisté. Návrh má rozšířit oprávnění v odůvodněných případech zadržet zbraň, střelivo nebo munici přímo v obydlí žadatele o vydání zbrojního průkazu, jehož zbrojní průkaz pozbyl platnosti.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky krize, zbraň, Liberecký kraj, Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet žadatelů o zbrojní průkaz třikrát stoupl. Lidé jsou ovlivněni uprchlickou krizí, myslí si policie  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.