Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nemocné ženě došel při převozu z nemocnice kyslík. Její rodina teď chce prošetřit příčinu úmrtí

Svou maminku pohřbí rodina Repčákových teprve v pátek, na poslední minuty před její smrtí ale asi nikdy nezapomenou. Když vážně nemocnou seniorku převážela dopravní služba z Krajské nemocnice Liberec domů, došel v kyslíkové lahvi kyslík. Pětašedesátiletá žena poté přímo před domem zemřela. Zatímco Krajská nemocnice jakýkoliv podíl na smrti ženy odmítá, dcera dnes už zemřelé ženy čeká na výsledek šetření, který ukáže, zda posádka sanity pochybila.

Seniorka byla v liberecké nemocnici hospitalizována s rakovinou plic a podle rodiny byla na kyslíku závislá. Právě to se jí mělo podle její dcery stát osudným při převozu domů koncem srpna. „V posledních dnech byla už hodně slabá a lékaři ukončili její léčbu. Proto jsme se rozhodli, že ji necháme převézt domů,“ popsala dcera dnes už zemřelé ženy Veronika Repčáková. Nemocné ženě bylo nabídnuto umístění na oddělení LDN, to však její rodina odmítla.

Převoz domů by naplánován na 26. srpna. Vše probíhalo podle pláno do té doby, než zastavila sanita u domu. „Když nám maminku přivezli domů, při vysazování ze sanitky ji došel kyslík v bombě. Náhradní ale sebou dopravní služba neměla a tak u domu vznikla obrovská panika a zmatek. Maminka jen stihla říct, že nemůže dýchat. Než se stihlo cokoliv udělat, zemřela,“ dodala její dcera. Jakákoliv resuscitace už byla zbytečná. „Zdravotnická záchranná služba byla na místo volána, ani dvacetiminutová resuscitace už ale nedokázala ženě život zachránit a lékař pouze konstatoval smrt,“ potvrdila mluvčí krajské záchranky Lenka Moravcová.

Podle pitevní zprávy ženě selhalo srdce. „Tomu ale nevěříme,“ dodala. Jakýkoliv podíl na smrti jejich maminky ale Krajská nemocnice Liberec, které dopravní služba patří, odmítá. „Nepopíráme to, že kyslík došel zhruba půl minuty od domu, ale stojíme si za tím, že na něm pacientka nebyla závislá a byl pouze podporou pro dýchání. Paní byla již v terminální fázi a její rodina rozhodla o tom, že ji chce převézt domů. Kdyby byl její zdravotní stav ohrožující, převážela by ji zdravotnická záchranná služba, nikoliv dopravní služba. To ni nemění na tom, že celý případ interně prošetřujeme a s rodinou velmi soucítíme,“ doplnil tiskový mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Celým případem se tak nyní zabývá policie, pro kterou bude rozhodující znalecký posudek. Na základě něho bude rozhodnuto o případném stíhání osob. Do té doby zůstává smutná událost tvrzením proti tvrzení.

Štítky rodina, smrt, dům, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocné ženě došel při převozu z nemocnice kyslík. Její rodina teď chce prošetřit příčinu úmrtí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.