Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Klesá kriminalita? Policie řešila nejméně případů od roku 2010

Policisté z Libereckého kraje loni řešili 12 504 trestných činů, to je nejméně od vzniku krajského ředitelství v roce 2010. Meziročně kriminalita poklesla o více než deset procent. Objasněnost zároveň stoupla ze 44 na 48 procent. Novináře o tom informoval náměstek policie pro kriminalitu Ondřej Musil.

Kriminalita v Libereckém kraji postupně klesá od roku 2010, výjimkou byl pouze rok 2013. "Projevila se amnestie," připomněl Musil.

I přes pokles patří Liberecký kraj mezi regiony, které jsou v zemi více zatížení kriminalitou. Na jednoho policistu připadá 9,6 případu, hůře je na tom jen Praha s 11,4 případy. V objasněnosti na jednoho policistu je na tom Liberecký kraj nejlépe, jeden vyřešil 4,6 případu.

Loni kriminalisté v kraji řešili jen dvě vraždy, v předchozích letech bývalo ročně takových případů osm. "Obě byly naštěstí jen ve stádiu pokusu a jednalo se o partnerské problémy," uvedl Musil. V Lázní Libverda muž zaútočil nožem na svého údajného soka, na Novoborsku použil jiný muž nůž na svoji manželku. Policisté loni vyřešili 712 z 996 násilných trestných činů. Od vzniku krajského ředitelství je to tak poprvé, co jejich počet klesl pod tisícovku. Loupeží bylo 159, oběťmi byli většinou teenageři a senioři.

Tradičně nejmenší objasněnost byla u majetkových deliktů, které řeší policie nejčastěji a kam například patří kapesní krádeže či vloupání do bytů a aut. Policie vyřešila 1875 případů ze 7151. I krádeží ale meziročně ubylo.

Jednou z mála oblastí, kde kriminalisté zaznamenali nárůst počtu případů, byly drogy. "Je to dáno tím, že jsme se na tuto oblast zaměřili," vysvětlil Musil. V roce 2013 policisté řešili 200 případů, loni, kdy vznikl speciální toxi tým, bylo případů 230. Policisté odhalili 13 varen pervitinu a deset pěstíren. Největší pěstírna byla v Liberci, gang podle obvinění prodal marihuanu za 13 milionů korun a rostliny za dalších 34 milionů policisté zajistili. Na sklonku roku kriminalisté odhalili historicky největší varnu pervitinu na území kraje. Ze surovin, jež tam objevili, bylo možné vyrobit až 150 kilogramů pervitinu.

Drogová kriminalita bude patřit podle krajského ředitele policie v Liberci Vladislava Husáka i letos mezi priority. Tam řadí i zajišťování výnosů z trestné činnosti nebo zmírňování následků dopravních nehod, loni při nich zemřelo 28 lidí. To je o osm více než v roce 2013. Policie se více zaměří i na sociálně vyloučené lokality, kyberkriminalitu a extremismus. "Liberecký kraj v tomto sice nemá až tak velké problémy, ale nechceme tuto otázku podcenit. Zaznamenáváme dílčí pokusy o to, jak by se zde mohla extrémistická scéna etablovat, zaznamenávám koncerty směřující k pravicovému extremismu, snahu o svolávání různých akcí," nastínil Husák.

Liberecký kraj má tabulkově 1308 policistů, ve skutečnosti jich je o osm více. Podle ředitele je to dáno přirozenou fluktuací, volná místa chce letos naplnit a do budoucna bude usilovat o navýšení počtu policistů. Ředitel loni musel řešit 158 stížností na špatný postup, chování nebo nečinnost svých mužů. Jako oprávněné jich alespoň částečně vyhodnotil 12. K dnešnímu dni je také 12 policistů trestně stíháno, z toho jeden je ve vazbě a pět je dočasně zproštěno výkonu služby. "Jsou v tom ale i případy staré několik let," upozornil Husák.

Napsala ČTK

Štítky kriminalita, policie, Liberecký kraj, Vladislav Husák, metamfetamin, Praha, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klesá kriminalita? Policie řešila nejméně případů od roku 2010  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.