Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký kraj navýšil roční podporu sportu. Investovat bude hlavně do obnovy sportovišť

Liberecký kraj má nový Plán rozvoje sportu platný od roku 2022 do roku 2025. Během této doby chce ročně podpořit až 35 miliony hlavně sportovní infrastrukturu, činnost dětí a mládeže a významné sportovní akce. To je o 5 milionů více, než v předešlém období.

Rozvoj sportu limituje především zastaralá sportovní infrastruktura, informoval v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. Sportoviště napříč regiony mají také různou úroveň. Kraj chce také podpořit sportovní aktivity dětí a mládeže. „Úbytek až ztráta spontánních pohybových aktivit, což je sledovatelné v celé populaci, má na dětskou a dospívající populaci devastující účinek," uvedl Trdla. 

Podpora akcí

Sportovní akce pomáhají propagovat pohybové aktitivy. Výzmnamné sportovní akce pak mají i multidisciplinární dopad na ekonomiku, cestovní ruch apod. Důležitou součástí plánu rozvoje je také sportovní reprezentace kraje, tedy podpora vrcholového sportu. „Vrcholové sportovkyně a sportovci jsou pro mladou generaci vzorem," konstatoval mluvčí. 

Bezpečné sportování

Krajský plán počítá s přímou podporou údržby infrastruktury běžeckých tratí Jizerské, Krkonošské a Lužickohorské magistrály a cyklistických tratí Singltreku pod Smrkem, na které půjdou z rozpočtu dva miliony korun, stejná částka bude každoročně určena na krajská sportoviště.

Dalších šest milionů korun bude v dotačním programu infrastruktura, který je určený na výstavbu, modernizaci a rekonstrukci sportovních zařízení v kraji a na zlepšení občanské vybavenosti v oblasti tělovýchovy a sportu.

„Cílem je, aby nejen děti, ale i obyvatelé kraje a návštěvníci měli kde bezpečně a moderně sportovat. Na opravy a rekonstrukce bude moci peníze z programu čerpat jakýkoliv majitel nebo dlouhodobý provozovatel sportoviště," doplnil vedoucí krajského oddělení mládeže a sportu Tomáš Pokorný.

Plán rozděluje několik sportovních kategorií

Aktuální plán rozvoje rozděluje sporty na šest kategorií pro zdravé sportovce a 3 kategorie sportů pro handicapované sportovce.

„Kategorizace sportů je velmi diskutabilním tématem. Kategorizace nemá za cíl žádným způsobem dehonestovat jednotlivé sporty, nebo vnášet mezi jednotlivá odvětví řevnivost a nesnášenlivost. Je třeba si jen uvědomit, že každý region má nějaké přírodní předpoklady, historické konsekvence a infrastrukturální podmínky a ekonomické možnosti. Z toho pak logicky vyplynou i priority pro podporu sportu z veřejných rozpočtů,“ řekl Tomáš Pokorný.

Podle náměstka hejtmana Dana Ramzera (ODS) zákon podopné plány rozvoje definuje jen velmi obecně. Kraj tak měl v jeho tvrobě volnou ruku. „V Libereckém kraji jsme se rozhodli zpracovat Plán rozvoje sportu v co možná nejjednodušší a nejkonkrétnější struktuře, která dává jasná a všem srozumitelná pravidla podpory sportu v regionu,“ uvedl.

Vytvoření Plánu rozvoje sportu kvituje i šéftrenér Dukly Liberec Michal Georgiev. „Dukla je sice sportovním střediskem Armády České republiky, která se stará zejména o vrcholové sportovce, ale její podpora, hlavně personální, je cílena na sportování dětí a mládeže ve spřízněných sportovních oddílech. Podpora Libereckého kraje je pro tyto sportovní oddíly velice důležitá, dá se říci, že i životně důležitá," řekl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, sport, podpora, rozvoj, plán, sportoviště, mládež, sportovní událost, Tomáš Pokorný, Dan Ramzer, ODS, Armáda České republiky, Dukla Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj navýšil roční podporu sportu. Investovat bude hlavně do obnovy sportovišť  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.