Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberečan míří na festival Arnolda Schwarzeneggera. Sní o trofeji pro nejsilnějšího hasiče

Loni jako pozorovatel, letos už naostro. Za pár hodin odlétá do Ameriky liberecký hasič Honza Pipiš, společně se svým ostravským parťákem Mirkem Šínem. Míří na slavný Arnold Sports Festival do Columbusu v Ohiu, kde budou jako jediní Češi bojovat o titul nejsilnějších hasičů na světě. Zatímco Mirek má závodní zkušenost už z loňska, pro Honzu to je premiéra. Palce jim držte 2. – 5. března.

Pozvání dostali oba tvrďáci od organizátorů legendární soutěže, kterou pořádá slavný Arnold Schwarzenegger. Osobně na závodech nechybí a všechny siláky povzbuzuje. Češi zaujali svými výsledky v silových soutěžích hasičů. Honza je například evropským šampionem a na svém kontě má řadu dalších výher v silových kláních hasičů. Honza ale není profi sportovec, silové soutěže jsou jeho koníčkem, stejně jako náročná příprava. Ve skutečnosti je profesionálním hasičem Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, slouží ve směnách, vyráží na výjezdy a svůj volný čas věnuje rodině nebo tréninku a soutěžení. I proto je neobyčejný.

Už zakrátko odlétáte do Ameriky na Arnold sport festival. Vyrážíte v týmu s parťákem Mirkem Šínem. Jak se stalo, že s tam najednou ocitli čeští hasiči?

Jednoho dne, ještě před minulým ročníkem, nám oběma přišly emaily ohledně naši účasti na Arnold Sport Festivalu. Organizátory jsme zaujali svými výsledky v hasičských silových disciplínách a po výkonech z minulého roku nám bylo řečeno, že letošní rok je naše účast jasná. Proto naše příprava začala okamžitě po loňském návratu z festivalu z Ameriky a končí nyní, těsně před odletem na závod.

Budete soutěžit v kategorii nejsilnější hasič na světě. Co vás čeká, co musíte prokázat?

Závodní disciplíny jsou podle pravidel Official Strongman, které nám byly prozrazeny až letos koncem září, začátkem října. Samotné klání bude probíhat dva dny.

První den nás čekají hned čtyři disciplíny. Běh se zátěžovými kufry, v mém případě o váze 110 kilogramů, po 10 metrech je musím čtyřikrát zvednout znovu ze země a znovu urazit vzdálenost 10 metrů a disciplína končí čtyřmi zdvihy. Poté přijdou na řadu schody síly, kde budeme dávat tři závaží na třetí schod. Váhově 110, 130, 160 kilogramů. Následuje Viking press, tedy výraz váhy nad hlavu. Minuta se 110 kilogramy, s maximálním počtem opakování. Dalším úkolem je přitahování saní o hmotnosti 400 kilogramů na lodním laně.

Druhý závodní den, kdy je finále, mě čeká držení sekery na napnutých rukou, zvedání pytlů s pískem na připravené stoly o hmotnosti 100, 120, 140 kilo. Následuje mrtvý tah s koly od sanitky místo závaží  na 60 sekund o hmotnosti 240 kilo, dále zvedání hydrantu na podesty. Opět o různých váhách od 80 do 140 kilo.

Je to pro nás úplně něco jiného, než běžně ze soutěží známe. Já musel nabrat sílu a tělesnou váhu na 105 kilogramů a kolega musel trénovat svůj výkon na 60 sekund pod velkým tlakem. Proto byl trénink každého z nás úplně jiný, ale připraveni jsme na 100 procent.

Už jste byli vloni jako pozorovatelé, ale přesto připraveni vstoupit do „ringu“, letos budete poprvé soutěžit. Jak moc je to pro vás jiné?

Jiné to není téměř vůbec. Minulý rok jsem byl připravený tak, jako dnes, maximálně. Připraven vzít svou šanci a udělat absolutní maximum. Letos tu šanci mám a udělám vše pro to, aby byla zasloužená.

Připravovali jsme se celý dlouhý rok, každý den a každou minutu. Můžeme hrdě říct, že žádný z tréninku nebyl odcvičen na půl nebo nedokončen. Můžu říct, že už teď jsem na svého kolegu i na sebe hrdý v jaké formě na závody vyrážíme. Nepochybuji, že soupeři jsou připraveni stejně dokonale.

Čím je festival jiný, mimořádný, oproti jiným soutěžím hasičů siláků?

Exkluzivní je hlavně tím, že tuto disciplínu sám sleduje a komentuje Arnold Schwarzenegger. Jsme na stejné úrovni jako profesionální strongmani, ale stojíme proti kolegům z hasičských řad. Je to i největší sportovní akce na světě. Závodili jsme všude možně po světě, ale tahle akce je skutečně největší. Nic většího pro silové sporty prostě ani není.

Jaké máte ambice?

Prodat maximálně svou přípravu. Urvat maximální možný výsledek. Já ani Mirek nemůžeme prohrát, protože už jen závodit je pro nás vítězství. To, jak to dopadne, je ovlivněno úplně vším, co jde. Hrdě říkám, že víc udělat neslo. Nic jim nedáme zadarmo. Ukážeme jim, čeho všeho jsme schopni.

Jak jste se vůbec k tomuto druhu sportu dostal?

V rámci závodu FireFit a FCC jsem procestoval svět a závodil všude možně. To je ale léto, tam kde jsem získával svůj výkon a sílu, to nebylo vidět, bylo to v zimní přípravě, kde jsem jako strongman, powerlifter trénoval s maximálním úsilím a proto pro mě přesun do přípravy strongmana nebyl tak těžký, ba naopak. Takže teď dělám to, co jsem miloval v zimě a konečně je to vidět.

Je složité skloubit přípravu s prací profesionálního hasiče?

Je i není. Závěr přípravy, poslední měsíce jsou určitě náročné, ale tím, že vše dělám ze svého volna a dovolené, tak to tak složité není. Náročnější je to s rodinou, volným časem.

Vybudoval jste si i vlastní specializovanou posilovnu zaměřenou právě na trénink na hasičské soutěže. Proč? Nebylo kde trénovat?

Tady vás musím opravit. Posilovnu jsme vybudovali s manželkou Luckou. Vybudovali jsme místo, které v Liberci není a nebylo. Místo na silovou přípravu, silový trénink, strongmany, hasiče a naprosto kohokoliv kdo chce cvičit a někam patřit. Všichni jsou vítáni. Jsme Strong Gym ve Vratislavicich.

Je pro vás účast splnění snu?

Určitě je, vždycky jsem byl obrovský snílek a jsem rád, že jsme se dostali až sem. Stejně tak Strong Gym, aktuální výsledky. Doufám, že to není naše poslední účast a stane se naší úspěšnou tradicí.

Těšíte se, že potkáte opět Arnolda, jako vloni?

Určitě ano, Arnold je a vždycky bude absolutně největší ikona jakéhokoliv pohledu na cvičení a jsem nesmírně hrdý na to, že jsem se s někým takovým mohl na živo vidět. Teď už jen jediná věc, přál bych si, aby mi zvedl ruku jako vítězi a předal sekeru nejsilnějšího hasiče na světě. Zvládneme to, věřím tomu. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Pipiš

Štítky festival, Arnold Schwarzenegger, Amerika, soutěž, trénink, Ohio, Columbus, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečan míří na festival Arnolda Schwarzeneggera. Sní o trofeji pro nejsilnějšího hasiče  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.