Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tragédie v horách v USA. Při slaňování zahynul jablonecký laufař Jiří Pliska

Smutnou zprávu na sociálních sítích oznámil lyžařský tým ED Systém Silvini Team. Při slaňování v pohoří Wind River Range v neděli 2. července tragicky zemřel Jiří Pliska, který patřil k nejlepším českým dálkovým běžcům na lyžích, tedy laufařům. Jabloneckému lyžaři bylo dvaačtyřicet let.

„Neštěstí se stalo v USA ve státě Wyoming v pohoří Wind River Range na skále Wolfs head 3.707 m n.m. při slaňování,“ potvrdil tým. „Plizíček byl naší rodinou, týmovým kapitánem, kamarádem, trenérem, vzorem i mentorem, který nikdy nikoho nenechal na holičkách. Prosíme všechny o minuty ticha při krásných vzpomínkách s pohledem k nebi. Dále prosíme o respektování soukromí jeho nejbližších. Tato nečekaná událost nás všechny bolestivě zasáhla.“

Jiří Pliska patřil k nejlepším českým laufařům, mezi jeho úspěchy patří například 17. místo na Vasaloppetu nebo 19. místo na Jizerské 50.

Ve volném čase se věnoval dobrodružným výpravám a horolezectví, a právě jedna z těchto výprav se mu stala osudnou. „Jeho osobnost necharakterizovaly jen sportovní výsledky, ale hlavně to, jaký byl. Plizi byl přírodní tvrďák, který se nebál zastat slabších,“ uvedl tým, který přidal i vzpomínku. „Každý si při vzpomínce v -15°C bez rukavic vybaví jeho oblíbenou hlášku: "To musí přemrznout!"

„Jirka zahynul tam, kde mu bylo nejlépe při své oblíbené činnosti. V našich srdcích i myšlenkách zůstane navždycky a bude nám sakra chybět každý den,“ dodal tým.

Na smrt Plisky zareagovala například liberecká zastupitelka a sportovkyně Zuzana Kocumová. „Takoví lidi, jako Jirka, by tu měli být na pořád a ne tak krátce. Věřím, že si těch pouhých 42 let užil naplno,“ uvedla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jizerská 50

Štítky jiří pliska, lyžování, laufy, dálkové běhy, tragédie, slaňování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragédie v horách v USA. Při slaňování zahynul jablonecký laufař Jiří Pliska  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.