Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyprodaná premiéra Road Classics. Liberecko navštívila zážitková cyklistika

PR článek

V Liberci a jeho okolí se v sobotu 16. září konal historicky první závod seriálu Road Classics. Organizátoři závod připravili tak, aby si ho mohli užít i rekreační cyklisté, pro něž vytvořili kategorii švih. Jako první z 689 závodníků vyjeli na Ještěd Martin Šrajer a Nikola Nosková.

Sobota uvítala Liberecko slunečným počasí s teplotami, které postupně během dne vystoupaly nad 20 stupňů Celsia. Podmínky tak byly ideální. Organizátoři vyjednali povolení k uzavření silnic, a tak je závodníci měli jenom pro sebe.

Trasa vedla z Liberce do Bedřichova, následně se závodníci vydali do Josefa Dolu a na Knajpu, krátce kopírovali trasu běžkařské Jizerské 50. Po sjezdu serpentin ze Smědavy se vyšvihli k chatě Hubertka a po vedlejších silnicích dorazili do Raspenavy. Dalším stoupáním bylo Oldřichovské sedlo, na což navázal panoramatický průjezd Kryštofovým Údolím. Závěr vedl do monumentálního stoupání z Křižan na Ještěd. Z jeho vrcholu závodníci sjeli mimo měření času do místa startu.

Krátce po desáté hodině se cyklisté na náměstí Doktora Edvarda Beneše začali rozdělovat do dvou obrovských pelotonů. Vepředu stáli ti, co se vydali na závod. Krátce po nich vyjeli účastníci kategorie švih. Zatímco na závodníky čekalo 94 měřených kilometrů a jejich cíl byl jednoduchý – dojet co nejrychleji na vrchol Ještědu. Ti, co vyrazili na švih, měli dost možná jiné plány – například se na delší chvíli zastavit na občerstvovačkách, které nabízely i kávu v porcelánu. Sice se jim také měřila dva hlavní stoupání na Knajpu a na Ještěd, ale cestou si mohli bez spěchu zastavit na prémiových občerstvovacích stanicích. Celkově museli všichni urazit 107 kilometrů a vystoupat více jak 2350 výškových metrů.

Závodníci začali zdolávat první stoupání do sedla Maliníku opravdu v ostrém tempu, a tak se vytvořily skupinky cyklistů s podobnou výkonností. Z té nejrychlejší dokázal v závěrečném výjezdu, který měřil více jak 10,5 kilometru, Martin Šrajer.

„Přestože to byl první ročník závodu, tak všechno bylo skvělé zvládnuté. Jsem si jistý, že se příští ročník povede taktéž vyprodat, protože to bylo na stejné úrovni jako nejlepší závody v Česku. Konkurence tu při premiéře nebyla tak silná, ale jsem si jistý, že nejlepší závodníci příští rok přijedou,“ řekl po vyhlášení vítěz. Pro druhé místo si dojel bývalý profesionál František Paďour, bronz bral Petr Janovský.

Mezi ženami závod ovládla několikanásobná mistryně republiky Nikola Nosková. Mezi 341 účastníky kategorie vešla do první dvacítky. „Pro mě to byl domácí závod, a tak jsem znala všechny kopce až na stoupání na Hubertku, ale i tam byla hezká cesta. Užívala jsem si, že jsem mohla sjezdy zkracovat protisměrem, protože se jelo po uzavřených silnicích,“ hodnotila vítězka. Druhou ženou byla Jana Milec Jiřincová, třetí dojela Zuzana Boháčová.

Organizátoři v roce 2024 neplánují zůstat jenom u Ještědu. Road Classics se stane seriálem, který plánuje několik zastávky. Podrobnosti se během příprav na příští sezonu brzy objeví na webu roadclassics.cz.

Ohodnoť článek

Štítky road classics, kolo, závod, liberecký kraj, ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyprodaná premiéra Road Classics. Liberecko navštívila zážitková cyklistika  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.