Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zákaz fluorových vosků i na Jizerské 50. Lyžaři si je na závodě budou moci vyměnit

V roce 2023 přišla v platnost nová pravidla FIS, ze kterých vyplývá zákaz všech vosků s fluorovou složkou. Pro organizátory 57. ČEZ Jizerské 50 je životní prostředí a zdraví závodníků největší priorita, a proto neberou tento nový zákaz na lehkou váhu. Fluorové vosky mohou tvořit v přírodě tzv. věčné sloučeniny, které jsou toxické a samovolně se nikdy nerozloží. Navíc mohou mít karcinogenní účinky. Lyžaři, kteří mají doma zásobu takových vosků, je budou mít možnost s 50% slevou vyměnit za zcela bezpečnou alternativu u odborníků ze SWIXu.

„Perfluorované látky (ve zkratce PFAS, patřící mezi tzv. věčné chemikálie) v sobě obsahují organicky vázaný fluor, což je zřejmě nejhorší typ kontaminantu, který doposud lidstvo vyrobilo,” vysvětluje Jaroslav Semerád z Laboratoře enviromentální biotechnologie MBÚ AVČR. Tyto látky jsou extrémně toxické, protože se přirozeně nikdy nerozloží, a naopak se akumulují v přírodě i v lidském těle. Některé z nich prokazatelně způsobují rakovinu a další závažná onemocnění.

„Fluorové vosky jsou hlavním zdrojem PFAS v horských odlehlých oblastech, kam je zanáší především běžci na lyžích, kteří si tyto vosky často nevědomky mažou na své skluznice,” doplňuje Tomáš Cajthaml z Ústavu pro životní prostředí PřF UK. Nejzávažnější výsledky byly zjištěny právě v Jizerských horách, které jsou oblíbenou destinací nejen závodníků Jizerské 50. Zvýšená koncentrace PFAS na nejrušnějších křižovatkách Jizerské magistrály může vést až ke stopové kontaminaci pitné vody v Jablonci nad Nisou a Liberci. „Věřím, že zákaz těchto typů vosku výrazně zlepší situaci na českých horách. Víme, že po Jizerské 50 koncentrace PFAS dosahovala několikanásobně větších hodnot než před jejím začátkem,” říká Cajthaml. Měření před a po akci chystají výzkumníci ve spolupráci s Jizerskou o.p.s. a společností SWIX i v letošním roce a předpokládají výrazně nižší hodnoty.

Právě leader na trhu, společnost SWIX, vyvíjí bezfluorové vosky jako jeden z prvních výrobců již od roku 2019. „Chceme jít změně naproti, a proto jsme čistě z enviromentálních důvodů vyhlásili akci Staré za nové, v rámci které nabídneme výměnu starých toxických vosků za nové, zdraví a přírodě nezávadné alternativy, a to se slevou 50 %,” uvádí za společnost SWIX Jan Weisshäutel.

Lyžaři mohou fluorové vosky v původním obalu od všech značek i již částečně použité odevzdat na sběrných místech, například právě na Jizerské 50. Konkrétně to lze spojit s vyzvednutím svého startovního čísla v OC Nisa Liberec, nebo přímo na stadionu v Bedřichově ve stánku SWIX. Nejen že tímto krokem ochráníte sebe, své blízké a přírodu, ale také můžete se slevou až 50 % nakoupit nové bezpečné a efektivní alternativy.

„Tento zákaz není o rychlejších, nebo pomalejších lyžích, ale o ochraně zdraví a přírody. Právě proto jako Svaz lyžařů ČR jednoznačně podporujeme zákaz fluorových vosků. Na Jizerské 50 budeme mít k dispozici speciální měřící zařízení, které je schopno spolehlivě a rychle rozpoznat PFAS na skluznici,” uvádí za svaz Michal Kučera.

„Svědomití závodníci, kteří pouze projedou kontaminovanou stopou, se nemusí diskvalifikace obávat,” ubezpečuje mluvčí Jizerské 50 Richard Valoušek. „Naším cílem je primárně edukovat nejen závodníky, ale všechny lyžaře o tom, jak moc škodlivé vosky s obsahem fluoru mohou být a že je tedy logické je nepoužívat,” dodává Valoušek.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Jizerská 50

Štítky jizerská 50, závod, lyže, jiz50, vosky, fluor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz fluorových vosků i na Jizerské 50. Lyžaři si je na závodě budou moci vyměnit  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.