Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jizerská 50 se nejede. Nedostatek sněhu a teplé počasí organizátorům nedovolí akci uspořádat

V sobotu 3. února proběhlo rozhodující měření výšky sněhu na trasách Jizerské 50. Vzhledem k výsledkům měření a ještě pesimističtější a jistější předpovědi počasí na příští týden je jasné, že závody není možné uskutečnit ani ve zkrácené podobě a celá akce včetně jakékoliv náhradní podoby hlavního závodu musí být zrušena. Závodníci dostanou zpátky až 70 % z ceny základního startovného díky pojištění od PVZP. Doprovodný program v podobě ČEZ Energy festů v Jablonci a Liberci a uctění památky za horolezce z expedice Peru 1970 proběhne navzdory okolnostem.

Po včerejší pesimistické předpovědi počasí měl ČHMÚ v sobotu pro organizátory 57. ČEZ Jizerské 50 ještě horší zprávy. V Bedřichově po teplém a deštivém víkendu bude následovat ještě teplejší začátek týdne, kdy teploty mohou atakovat hranici 10 stupňů Celsia. „Šance na alespoň částečné ochlazení ve vyšších polohách je velmi malá a navíc s velkou pravděpodobností v lokalitě spadne jen do pondělního večera celkem až 35-40 mm dešťových srážek," řekl mluvčí akce Richard Valoušek.

Do poslední chvíle organizátoři hledali varianty, jak závod uskutečnit alespoň na zkrácené trati. Zvážili všechny možné alternativy včetně možnosti startu a cíle ve vyšších polohách či ve východní části Jizerských hor, kde je situace se sněhem o něco lepší. Žádná z těchto variant však s největší pravděpodobností nebude možná vzhledem k extrémně teplé předpovědi počasí. Teploty vysoko nad bodem mrazu mají pokračovat i během prodlouženého víkendu Jizerské 50.

Po dnešním detailním měření se oficiálně potvrdilo, že se bude díky pojištění od PVZP vracet všem účastníkům závodů na 10, 17, 25, 30 a 50 km až 70 % ze základního startovného. „O detailech budou všichni závodníci informování v průběhu příštího týdne. Toto pojištění se netýká dětských závodů MINI Jizerská PVZP a elitního ORLEN Sprintu. Děti i dospělí si však budou moci vyzvednout svůj startovní balíček, a to v prodejně INTERSPORT v OC NISA Liberec v pátek 9. února od 12:00 až 20:00 a v sobotu 10. února od 9:00 až 14:00. Po tomto termínu již nebude možné balíček obdržet ani jej nelze zaslat," upřesnil Valoušek.

Doprovodný program v podobě dvou koncertů ČEZ Energy Fest v Jablonci nad Nisou a Liberci bude zachován. Zájemci z řad závodníků i veřejnosti mohou přijít zdarma na kapelu Poletíme?, Pokáče nebo Ewu Farnou. Stejně tak uctění památky horolezců z expedice Peru 1970, které se přesune na neděli 11. února v 10:00 na stadion v Bedřichově.

„Organizační výbor 57. ČEZ Jizerské 50 děkuje všem přihlášeným za pochopení, všem partnerů závodu za podporu v této těžké situaci a všem organizátorům za extrémní nasazení při boji s oblevou a věří, že se ve stopě potkají buď na dalších závodech seriálu ČEZ SkiTour nebo příští rok na 58. ročníku Jizerské 50," uzavřel mluvčí.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Jizerská 50

Štítky jizerská 50, závod, lyže, jiz50, čez

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerská 50 se nejede. Nedostatek sněhu a teplé počasí organizátorům nedovolí akci uspořádat  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.