Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Rok po smrti Josefa Šurala vznikl nadační fond na podporu jeho dětí

Třináct měsíců po jeho tragické smrti a v den nedožitých třicetin, tedy 30. května, vznikla nadace bývalého fotbalového reprezentanta Josefa Šurala. Klade si za cíl pomáhat a přispívat k zlepšování a rozvoji kvality života rodiny Šuralových, a to především v souvislosti s péčí spojenou o dvě malé dcery.

Šural hrál za Brno, Liberec a Spartu, odkud loni odešel do tureckého Alanyasporu. Dvacetkrát také oblékl reprezentační dres. Zemřel loni 29. dubna při silniční nehodě minibusu, kterým se s dalšími hráči Alanyasporu vracel z utkání turecké ligy. Zanechal po sobě manželku Denisu a dvě dcery.

Aktivita bratrů a kamarádů

Za vznikem nadace stojí Šuralovi bratři David s Jakubem a jeho velký kamarád Václav Hladký, který chytá za skotský St. Mirren. Myšlenka na vznik Nadačního fondu Josefa Šurala se jim zrodila v hlavách po množících se dotazech Šuralových přátel a fanoušků, jak by mohli pomoci. „Rádi bychom oznámili, že pomoct lze už oficiální cestou, veškeré informace jsou dostupné na webových stránkách nadacejosefasurala.cz," uvedl Hladký.

„Budeme pořádat sportovní utkání, fotbalové turnaje či kulturní akce a další aktivity na podporu nadačního fondu," řekl Hladký. „Cílem je získat do osmnáctých narozenin obou dívek finanční prostředky, které jim umožní rozvíjet jejich talent a studovat," dodal brankář, který se Šuralem hrával v mládežnických kategoriích ve Zbrojovce Brno.

„První akci jsme připravovali na červen, ale současná situace nám plány zkomplikovala, ale o prázdninách se snad dočkáme," věří Hladký.

Ze Šakvic až do Turecka

Josef Šural začínal s fotbalem v jihomoravských Šakvicích. Pro profesionální fotbal ho pak vychovala brněnská Zbrojovka. Za ni nastoupil i v premiérovém zápase nejvyšší ligy proti Spartě. Pak následoval přesun do libereckého Slovanu. Ze severu Čech se poté Šural už coby jeden z nejlepších hráčů v Česku stěhoval právě do Sparty, ve které platil za hlavní oporu týmu. 

Na azčátku roku 2019 přišlo jeho první zahraniční angažmá. Šural podepsal smlouvu v tereckém Antalyasporu. Za tým však stihl odehrát jen 11 utkání. Na konci loňského dubna tragicky zahynul při autonehodě po cestě ze zápasu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sparta.cz

Štítky Josef Šural, Nadace Josefa Šurala, fotbal, úmrtí, dcery, nadační fond, smrt, Václav Hladký, AC Sparta Praha, FC Slovan Liberec, FC Zbrojovka Brno, Česko, Šakvice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok po smrti Josefa Šurala vznikl nadační fond na podporu jeho dětí  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.