Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Děti přišly o podstatnou složku odreagování, říká trenér béčka Slovanu Petr Myslivec

Je to pár dní, co se fotbalisté dozvěděli, že druhá sezóna v řadě zůstane nedohraná. Děti i dospělí amatéři za poslední rok odehráli jen minimum zápasů, a právě zápasy jsou to, o čem celý fotbal je. Nad situací v amatérském fotbale se zamýšlel trenér b-týmu Slovanu Petr Myslivec.

„Nejsem natolik zasvěcený, abych mohl cokoliv kritizovat, nevím, jestli šlo udělat víc. Třeba z hlediska statistik, jak se nákaza šíří na hřištích, jestli jsou velká čísla nebo malá... Jestli se zkrátka nedalo nastavit, že by se amatérské a hlavně mládežnické soutěže nějakým způsobem za opatření hrály,“ řekl Petr Myslivec pro klubový web.

Fotbal je podle něj hra a hrou se lidí baví. „Děti přišly o podstatnou složku odreagování, co se týče běžného života. Neměly tréninky i zápasy, protože se nemohlo a ani nebude moct hrát. To vidím jako velké mínus pro mládež, nejen z hlediska vzdělávání ve školách, ale také sportovní aktivity a společnosti celkově,“ pokračuje trenér.

Tomu až tak nejde o umístění, kdy bylo béčko Slovanu v průběžné tabulce na pěkném šestém místě. „Určitá generace se nemůže rozvíjet tak, jak je v zápasové praxi přirozené. Svým způsobem to odnáší,“ vadí mu.

Jako trenér b-týmu vede věkovou kategorii, která přechází do dospělého fotbalu, čímž je specifická. Jenže nemožností hrát zápasy se přechod zkomplikoval. „V lize máme spoustu mužstev, která nejsou béčka a jsou civilními týmy. Hraje za ně spousta ostřílených hráčů a konfrontací se člověk naučí víc než v kategoriích, jež jsou věkově omezené a uzavřené. Největší problém tedy vidím v chybějícím střetávání se s dospělým fotbalem, tak aby si na něj hráči mohli co nejrychleji zvyknout,“ vysvětlil.

Ten si také všiml ztráty motivace u mládežnických kategorií ve chvíli, kdy se trénovalo online nebo třeba jen ve dvojicích. „Když chybí parta, je to znát. Motivaci není lehké udržet, ale pořád máme jednodušší roli než třeba škola. Kluci alespoň byli zvyklí dělat, což je baví, ale učení děti zase tolik nebaví, takže mají motivaci ještě horší. Je vidět, že ve chvíli, kdy se opatření rozvolnila na dvanáct a teď dvacet hráčů na tréninku, úroveň okamžitě stoupla. Kolektiv se motivuje totiž sám,“ všímá si.

Myslivec nyní doufá, že podobnou sezonu zažil naposledy. „Doufáme, že se i díky očkování situace pohne a to, co jsme zažili, zažíváme naposledy,“ říká. Nechce si ani představovat, že by další sezona měla vypadat tak, jako dvě poslední. „Byl bych rád, stejně jako všichni, kdyby to tentokrát bylo naposledy,“ přeje si.

Ohodnoť článek

Foto Slovan Liberec

Štítky myslivec, slovan, děti, opatření, trenér, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti přišly o podstatnou složku odreagování, říká trenér béčka Slovanu Petr Myslivec  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.