Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Slovan poprvé mistrem. Liberečtí fotbalisté před dvaceti lety vybojovali historický titul

Je to už historie. Desátého května 2002 vyrazily z Liberce do Prahy stovky fanoušků, plné náměstí před radnicí pak sledovalo na velkoplošné obrazovce před radnicí zápas, který mohl vstoupit do historie. A také vstoupil. Slovan sice s Bohemians prohrál, jenže v souběžně hraném utkání v závěru skóroval slávista Kuka proti Žižkovu a Liberec mohl poprvé v historii slavil zisk mistrovského titulu.

Situace v závěru ročníku na vrcholu tabulky byla velmi dramatická. Ještě tři kola před koncem se zdálo, že získat titul bude formalita, Slovan měl náskok, jenže pak přišla prohra s Teplicemi, divoká remíza 3:3 s Brnem a před posledním třicátým kolem měl Liberec rázem pouhý bod náskoku před Viktorií Žižkov.

A na Bohemce brzy prohrával, po půlhodině to bylo dokonce o dvě branky. V závěru poločasu snížil Koloušek, jenže víc už Liberec nedokázal. A tak se muselo čekat na výsledek Žižkova, kterému stačil bod z utkání na Slavii. A až do 85. minuty Viktorka skutečně byla virtuálně mistrem, jenže pak se hlavou trefil Kuka a v Ďolíčku mohly vypuknout mistrovské oslavy Liberce. Vůbec poprvé vyhrál v české lize titul někdo jiný než Sparta nebo Slavia. A byl to liberecký Slovan.

Úvod sezony přitom neukazoval, že by se něco takého povést mohlo. První tři kola sice vyhrál, to třetí dokonce na Spartě, jenže pak přišla série šesti utkání bez výhry. Majitel klubu Ludvík Karl se tak odhodlal k nezvyklé změně, trenéra Škorpila doplnil Josefem Csaplárem. A přišla série, jakou Slovan nepamatuje a už nikdy nezopakoval. V příštích osmnácti zápasech si připsal šestnáct výher a pouhé dvě remízy.

Slovan řádil také v Evropě. V poháru UEFA vyřadil Vigo i Mallorcu a pak si vyšlápl na Lyon, který v odvetě na Letné, protože v Liberci se kvůli terénu nehrálo, přejel 4:1. Až ve čtvrtfinále vypadl s Dortmundem. A pak přišla poslední tři kola. „Měli jsme před sebou životní úspěch a všechno to zažívali poprvé. Cítili jsme fakt velkou nervozitu," vzpomínal po letech pro Mladou Frontu obránce Pavel Čapek.

IDEÁLNÍ SESTAVA SLOVANU V SEZONĚ 2001/2002  KINSKÝ -JOHANA, HOLEŇÁK, PILNÝ - JANŮ - ČAPEK, KOLOUŠEK, LANGER, ZBONČÁK - ŠTAJNER, NEZMAR

I on odehrál na Bohemians celý zápas. „Bylo to pro nás strašně těžké. A my ten zápas nezvládli, dělali jsme chyby, které se předtím v sezoně nestávaly, a prohráli jsme. Ale díky šťastným okolnostem v podobě prohry Žižkova jsme ten titul přece oslavili."

Po prvních oslavách v Ďolíčku se tým přesunul do Liberce, kde byly v ulicích tisíce lidí. Tým přijel na náměstí v otevřeném autobusu. Pro klub šlo o start úspěšné desetiletky, ve které získal další dva tituly – v roce 2006 a poté znovu s Nezmarem a Štajnerem v roce 2012.

Slovan tehdy za titulem táhli především právě Jiří Štajner a Jan Nezmar, kteří nastříleli 29 branek, Václav Koloušek přidal 13 asistencí. Důležitost změny v trenérském štábu zpětně uznal i zkušený trenér Škorpil. „Hlavním předpokladem úspěchu byl příchod Csaplára,“ uznal v mnoha rozhovorech dnes už legendární trenér Ladislav Škorpil.

Slovan večer odvysílá reportáž ze zápasu na Bohemians a následných oslav

Hráči z prvního mistrovského libereckého týmu mají různé osudy. Řada z nich trénuje, například Miroslav Holeňák je asistentem současného áčka. V klubu dál působí i Pavel Čapek nebo Tomáš Janů, a to jako trenéři mládeže. U fotbalu jako trenéři zůstali i Bohuslav Pilný nebo Petr Papoušek.

Jiří Štajner i dnes hraje fotbal v nižší soutěži, jeho parťák z útoku Jan Nezmar po konci kariéry působil jako sportovní ředitel Slovanu a poté i na Slavii, dnes ale působí mimo fotbal. Slovan svými výkony držel také brankář Antonín Kinský. Ten se nakonec jako trojka podíval na dva velké turnaje – Euro 2004 a MS 2006. I on po skončení kariéry zůstal u fotbalu, naposledy trénoval brankáře reprezentační osmnáctky, kde se dokonce před dvěma lety potkal se svým synem.

Oblíbencem fanoušků byl ghanský útočník Gyan Baffour, ten v klubu vydržel až do začátku roku 2004, poté prošel řadou klubů v Rusku a nakonec se vrátil zpět domů do Afriky, aktivní kariéru ukončil v roce 2013.


Slovan po zisku titulu v roce 2002. Foto: Slovan Liberec

Na zisk prvního titulu i po dvaceti letech vzpomínají fanoušci. „Bylo mi 12 a doma jsem brečel, protože mi rodiče zakázali jít k radnici slavit a brácha mohl,“ vrátil se k dvacet let staré vzpomínce na twitteru například Zdeněk Hrabal.

Právě fanoušci vzpomínají, že v roce 2002 nebyl všude internet a sehnat informace k zápasům hraným ve stejný čas nebylo jednoduché. „Seděl jsem v autobuse a snažil se v mobilu naladit rádio (tehdy to nebylo tak snadné, jako dnes), abych slyšel aspoň průběžné výsledky,“ přidal Martin Irein.

Slovan po historické sezoně opustili Jiří Štajner nebo Václav Koloušek, v předkole Ligy mistrů pak do Liberce přijel slavný AC Milán. A U Nisy se odehrál další ze slavných zápasů, když liberečtí fotbalisté vyhráli 2:1. V lize už to tak slavné nebylo, Slovan skončil čtvrtý, další titul už se ale pomalu blížil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, slovan, titul, bohemians, liberec, fotbal, FC Slovan Liberec, historie, radnice, SK Slavia Praha, FK Viktoria Žižkov, Bohemians 1905, Jiří Štajner, trenér, Václav Koloušek, Jan Nezmar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovan poprvé mistrem. Liberečtí fotbalisté před dvaceti lety vybojovali historický titul  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.