Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Žádná farma, ale Evropa. Vždycky upřednostním úspěch, říká majitel Slovanu Kania. Zve už na Slovácko

Slovan má po mnoha letech nového majitele Ondřeje Kaniu. A ten hned první den v nové roli poskytl klubovému webu rozsáhlý rozhovor. Odpovídal na otázky, které mu pokládali sami fanoušci. Jaké má s týmem ambice? Bude z Liberce i nadále tým hráčů na hostování? A je leší občerstvení na Slovanu, nebo Realu Madrid? I na to dal odpověď v hodinovém povídání, ze kterého přinášíme výběr nejzajímavějšího.

O prvním pocitu po převzetí klubu

Nejsilnější chvíle tohoto typu, jakou jsem kdy měl. Neuvědomoval jsem si, jakou sílu má fotbal a kolik fanoušků má Slovan Liberec. Uvědomuji si obrovskou zodpovědnost.

O novém představenstvu

Klub bude mít exekutivní management. Představenstvo bude neexekutivní. Členové budou mít dohled nad některou z oblastí. Moje žena Petra pracovala na velkých auditorských projektech největších českých bank. Byla tak laskavá, že v práci skončí a bude se věnovat dohledu nad ekonomickým fungováním klubu.

Tomáš Netopil je moje dlouholetá pravá ruka v byznysu, právník. Jeden z nejchytřejších lidí, které znám. Seděli jsme spolu v lavici na střední škole. Má zodpovědnost za dohled nad právním fungováním klubu.

Filip Gigal je člověk, který dělá v naší vzdělávací skupině marketingového ředitele. Schopný člověk, se kterým jsem dělal všechny velké kampaně nejen v česku, ale i dalších zemích.

Zbyněk Štiller pak bude zastupovat Preciosu jako minoritního akcionáře klubu.

O prioritách

Jmenování Honzy Nezmara byl zásadní krok. Když se podíváme na jeho výsledky, je to minimálně jeden z nejlepších sportovních manažerů v rámci fotbalu, jaké v naší zemi máme. Je to člověk, který má ke klubu obrovský vztah. Mám motto, že klub, který řídí jeho legendy, nemůže fungovat špatně. Doufám, že se mi to potvrdí.

Je potřeba nastavit všechny kontrolní mechanismy a procesy, podívat se na to, jestli jsou nějaké problémy. Dostaneme se ke konkrétním věcem.

O cílech pro první rok v klubu

Pokud nemáte štěstí, můžete mít nastavené procesy, jak chcete, můžete utratit kolik chcete peněz za posily a výsledky nebudou. Vidíme to na mnoha klubech po Evropě. Naším cílem a hlavním mottem před začátkem nové sezony bude: Společně zpátky na vrchol.

Naším jednoznačným cílem bude, aby dalších letech hrál Slovan v předkolech evropských pohárů a abychom tam uspěli.

Analyzovali jsme si návštěvnost domácích zápasů, která má dlouhodobě velmi sestupnou tendenci. Příliš nepomáhá hráčům, ale i ekonomicky můžu prozradit, že tržby na některých zápasech dosahovaly nižších desítek tisíc korun. To je neakceptovatelné pro klub této velikosti. Uděláme vše pro to, abychom to změnili. Protože bez fanoušků se výsledky dostavit nemůžou.

Další změny ve Slovanu. Gebre Selassie sportovním ředitelem, klub má i nového šéfa marketingu

Po převzetí libereckého Slovanu novým majitelem Ondřejem Kaniou a jmenováním generálního ředitele Jana Nezmara přichází ve vedení klubu další změny. Novým sportovním ředitelem byl jmenován Theodor Gebre Selassie a klub posiluje i po stránce...

Se vší úctou, když se podíváte na historii posledních 25 let, uvidíte tři tituly, dva poháry a přes sto zápasů v Evropě. Kluby jako Baník, Boleslav nebo Olomouc se s tím nemohou srovnávat. Jsem přesvědčený o tom, že Slovan Liberec je čtvrtý nejúspěšnější klub v této zemi.

S pokorou a racionální analýzou si musíme odbýt základní domácí úkoly - personální posílení klubu, nastavení procesů, navýšení investic do různých sektorů, ale Slovan Liberec se musí srovnávat se Spartou, Slavií a Plzní, s nikým jiným.

O rozpočtu na příští sezonu

Očištěno o náklady na přestupy a mládež plánujeme rozpočet nákladů klubu na příští sezonu kolem 130 milionů korun. Řekli jsme si s Honzou Nezmarem, že jako majoritní akcionáři s mou ženou nebudeme trvat na tom, aby v prvních dvou sezonách bylo pozitivní saldo přestupové politiky. Jinými slovy, pokud zvládneme dobře prodat, jsme připraveni tyto peníze investovat zpátky do nákupu hráčů.

Část peněz bude použita na zaplacení všech dluhů, které klub má, velkou část peněz investujeme do velmi konzervativních, ale poměrně výnosných investičních instrumentů, klub z toho bude mít příjem odpovídající ročně zhruba pěti procentům nákladů. Určitě neplánujeme šílené akce typu, že během dvou sezon všechny peníze utratíme.

Velmi příjemné překvapení bylo, že jsme nepočítali s tím, že celý balík kolem televizních práv dosáhne kolem 3/4 miliardy korun. To velmi zásadně bude zvyšovat příjem klubu. Zároveň solidarita z Evropy, která byla loni pět, byla letos deset a v příští sezoně dvacet milionů korun.

Je možné, že peníze, které jsme do klubu vložili, budou dostatečné pro to, aby klub v dalších mnoha sezonách byl finančně zajištěn.

O rozdělení kompetencí Nezmar - Kania

O mě píšou, že jsem mladý člověk, ale dvanáct let řídím poměrně velkou mezinárodní firmu, která už mnoho let má významné investory a stovky zaměstnanců v několika zemích. Jsem schopen rozpoznat silné stránky v různých lidech a vytvořit jim prostředí, aby mohli maximalizovat svůj talent. Klub Honzovi vytvoří takové zázemí, kdy se nebude muset zabývat standardním provozem klubu, všechny právní, marketingové věci budou delegovány na management klubu a na představenstvo. Bude se většinově soustředit na sportovní koncepci a sportovní stránku fungování klubu. Moc se těším, co přinese spolupráce s Theo Gebre Selassiem.

O přestupech

Už se na tom velmi pečlivě pracuje, první tip na hráče pro příští přestupní období jsem od Honzy dostal někdy před čtyřmi týdny. Chceme maximalizovat počet hráčů, aby byli kmenovými hráči klubu, ale nemohu vyloučit hostování, někdy je to jediná správná volba.

Určitě klub nebude potřebovat se zbavovat každý půlrok nebo rok svých nejlepších hráčů. Pokud bude klub sportovně úspěšný, pokud budou chodit lidé na zápasy, pokud tým bude cítit podporu, tak ani od hráčů samotných nemusí být tak brzy vyvíjen tlak na to, aby se posunuli v uvozovkách dál. Uděláme maximum pro to, aby klub byl úspěšný a aby byl destinací, do které chtějí hráči přijí a ne destinací, ze které chtějí odejít.

O návštěvnosti

První věcí je, aby se zvýšil průměr částky, kterou klub dostává na jednoho diváka, co na stadion chodí. Z mého pohledu tu funguje netransparentní politika, co se týče prodeje lístku a také rozdávání lístků. Na to se chceme zaměřit. Pro klub je zásadní, aby byl konkurenceschopný, aby se tržby ze vstupného v příští sezoně minimálně zdvojnásobily. Pořád ale budou jiné kluby mít několikanásobně větší příjmy ze vstupného. Bude to dlouhodobý proces. Budeme na tom usilovně pracovat.

Doufám, že kombinace sportovního restartu a ambice, které budou patrné z personální politiky klubu s oživením marketingových kanálů a komunikace, povedou k tomu, že o klub bude zájem a lidé budou chtít na Slovan chodit. Potom bude jen na nás, abychom je výsledky nezklamali a aby chodili nadále. Je možné, že bude hype na začátku a ten opadne, protože nedostojíme tomu, co jsme deklarovali, a to bych byl velmi nerad.

O příjmech od sponzorů

Z naší analýzy příjmů klubu ze sponzoringu jsou na to, jak je klub úspěšný, jakou má značku a jak je bohaté město, zcela nedostatečné. Naší prioritou je zdvojnásobit příjmy ze vstupného, ale zároveň navýšit příjmy od sponzorů o padesát procent. Nominálně to zase tolik není.

Pokud se nám podaří udržet pozornost na klub, ve střednědobém horizontu by měl být cíl mít silného partnera, který by přinesl třeba dvacet procent rozpočtu.

O změně loga a rebrandingu klubu

Minimálně refresh je potřeba, aby se s logem dalo lépe pracovat. O tom jsme přesvědčeni. Naprosto chápu, že fotbal a kluby jsou vnímány jako něco, na co chodí několik generací rodin. Vztah ke značce je významný. Pokud ale chceme, aby Slovan byl úspěšný, musíme pomoci tomu, aby byl atraktivnější pro fanoušky, sponzory a prodej merchandisingu.

Problematika Ještědu v logu je mnohem složitější než jsem si myslel. Klub měl do roku 2019 smlouvu s dědici architekta, kteří stále drží práva. Smlouva byla vypovězena, byť byla tisíc korun ročně. To bylo zbytečné, protože jsme v situaci, kdy probíhají možná i právní spory, jejímž výsledkem se může stát, že klub bude nucen vysílač ze svého loga odebrat a zároveň zaplatit vyrovnání, které dosahuje milionů korun, za to, že vysílač v logu měl.

Je to na první pohled absurdní situace, s něčím takovým jsem se setkal poprvé. Chtěl bych ujistit všechny, že se snažíme, aby došlo ke schůzce s dědici nebo alespoň jejich právními zástupci a pokusíme se najít řešení. Pokud ale řešení bude z našeho pohledu neadekvátní, budeme se muset smířit s tím, že vysílač v logu klubu nebude. Dalo se tomu předejít, že by se nevypověděla smlouva před pěti lety. My s tím nic neuděláme.

Připravujeme se na všechny varianty, do konce měsíce chceme mít hotové studie a návrhy designu a loga s vysílačem, bez něj a třetí variantu, která bude vyloženě moderní, k té se ale kloním nejméně.

Do velké míry to bude záviset na pocitu z debaty, kterou se snažíme vyvolat. Uvidíme, je to něco, co nejsme schopni předpokládat a odhadovat. Začínáme na tom tvrdě pracovat.

Ve chvíli, kdy dokumenty a návrhy k případnému rebrandingu budeme mít, pozveme si i zástupce fanouškovských skupin a budeme s nimi diskutovat a představíme jim to. Rozhodnutí bude klubu, ale debatou se budeme inspirovat.

O občerstvení na stadionu

Musím říct, že se sem se ženou velmi těšíme, dáme si vždy langoš a poté dvě klobásy. Objeli jsme mnoho stadionů a velmi drahá místa na těch nejlepších místech po celé Evropě a i když to srovnám s Premier League nebo Realem Madrid, kde jsme byli nedávno, je ten standard velmi slušný.

Je to něco, na co se budeme dívat komplexně, je to ale krok řekněme třetí čtvrtý, budeme se tomu věnovat až v létě.

O úpravách stadionu

Až na nějaké detaily, kdy některé sedačky a části sektorů by zasloužily renovaci, tak stadion je odpovídající. Nezastírám ale, že nějaké změny budeme chtít udělat. Stadion je ale města, já jsem se neodvážil zahajovat politická jednání do chvíle, kdy budou převedeny akcie. Od příštího týdne začne i pro mě osobně politické kolečko. Žádný konkrétní plán ale nemáme, investice půjdou primárně do sportovní části a sportovního výkonu a potenciálu. Peníze teď neutratíme za beton. To se nestane.

O trávníku

Je to strašně komplikované. Je tu specifické podnebí a specifická poloha stadionu. Byli jsme ochotni realizovat i hybridní trávník, několikrát jsem se na toto téma dotazoval, ale zkušenosti s tím v Česku, ale nejen v Česku zatím nejsou ideální.

Trávník je ale pro nás priorita a budeme to řešit. Pokud je cesta, jak tomu pomoci, je to pro nás priorita. Řešení v podobě umělého trávníku není možné.

Před koncem sezony pozveme různé firmy, které se na to specializují, budeme chtít slyšet jejich názor a nabídky. Je to investice obecně v řádu desítek milionů korun i provozní náklady na hybrid by byly vyšší než dnes.

O twitterovém účtu

Poměrně neuváženě jsem slíbil, že moje aktivita skončí (smích). Budu na svém účtu jen repostovat oficiální vyjádření klubu.

Také jsem slíbil, že mě nikdo neuvidí sedět na polstrech a také si budu za své lístky platit. Zjistil jsem, že to není standard. Stejně jako všichni mí známí, i ti dávno ztracení, kteří najednou chtějí navštěvovat zápasy Slovanu. Ti si budou muset zaplatit taky. Bude to moje zajímavá strategie a doufám, že přispějeme, že se navýší tržby ze vstupného.

O ženském fotbale

Je to velké téma pro mou ženu, mnohokrát jsme o tom diskutovali. Vznikne Evropská liga, prize money se budou muset posunout nahoru. Ženský fotbal bude naše velká priorita. Doufám, že od příští sezony se o to popereme, bylo by krásné, kdybychom se v blízké sezoně dočkali toho, že i ženský tým bude v evropských pohárech.

O mládežnické akademii

To je otázka na Honzu Nezmara, nejsem schopen v detailu na to odpovědět. Vidíte rozdělení kompetencí. Neznám ale regionální souvislosti. Co můžu říct a co je spojené s mým oborem, což je školství. Umím si představit, že v nějaký moment, když za čtyři až pět let budeme úspěšní, budeme se chtít vydat cestou i mezinárodní mládežnické akademie. Umím si představit, že bude potřeba vybudovat i vzdělávací infrastrukturu, což trochu umíme a něco málo o tom víme. Tím bychom byli schopni přispět.

O tom, jak dlouho bude Slovan řídit

Upřímně doufám, že klub jednou předáme dětem a ty se o něj budou starat. Uvidíme, jaké to bude, až si ke klubu budou tvořit vztah, protože bydlíme u Prahy. Těšíme se na to, ale pokud budou hrát fotbal, tak asi ne za Slovan. Pro nás je to investice, která ale nepředstavuje zásadní část našeho majetku. Nemohl bych ale pracovat v oboru, který nemá společenský přesah. Chtěl bych, aby klub byl naší kotvou, se kterou vydržíme navždy.

O tom, kde bude Slovan za pět let

Je potřeba říct, že máme narozpočtovaný provoz klubu na řadu a řadu let dopředu a nepočítáme v tom s tím, že se dostaneme do Evropy. Je to z důvodu konzervativního plánování. Pokud se nám nebude dařit po pěti letech, fanoušci budou právem vyvolávat Kania ven, Nezmar ven, ale klub bude finančně v pořádku a stabilní.

O Lize mistrů

Když jsme sem s Honzou Nezmarem přijeli na první setkání s panem Karlem, pan Karl Honzu strašně zábavným způsobem griloval na tom že Honza šel na AC Milán sám na bránu, nedal gól a Slovan mohl být v Lize mistrů. Je troufalé u klubu, který je na sedmé příčce, něco takového říct, ale kombinace Honzova historického dluhu, mé ambice a naší lásce ke hymně Ligy mistrů, že by tady ta hymna jednou zahrát měla.

Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí český koeficient, tak abyste se dostali do předkol Ligy mistrů, nepotřebujete vyhrát ligu. Je těžké teď předpokládat, že v následujících letech bude Slavia, Sparta nebo Plzeň výrazně klopýtat, ale stát se to může, stejně jako teď Německu.

Je potřeba mít nejvyšší cíle, je ale potřeba si to odpracovat a vědět, jak toho dosáhnout. Vždycky upřednostním sportovní úspěch, protože Evropa přináší obrovské příjmy pro klub, naprosto disproporční oproti čemukoliv dalšímu. Vždycky upřednostním ambici dostat se do Evropy, oproti tomu tady mít farmu, byť budeme skvěle skautovat a dobře prodávat hráče a mít z toho zisk. To není naše cesta. Naše cesta je dostat se do Evropy.  

O specifickém českém prostředí

Je celá řada lidí, kteří dosáhli v životě velkých věcí a když se jich zeptáte, jestli by do toho šli znovu řeknou ne. Nevědomost je naší největší zbraní a nedostatek zkušeností také.

Je to komplikované téma, jsou věci, které mi přijdou zvláštní, a to i v této sezoně. Ale nechci předbíhat a paušálně hodnotit. Co ale mohu slíbit, nikomu nebudeme líbat prsten a nebudeme se před nikým sklánět. Pokud na nás někdo bude vyvíjet neadekvátní tlak, který je za hranou, nenecháme si to pro sebe. Tohle je potřeba. Oproti tomu, co tu bylo před lety, jsme úplně jinde. Jde to vidět ve všem, progres ale musí pokračovat.

O návštěvách Sparty

Na Spartu chodit nemůžu, jen když tam bude hrát Slovan. Pokud bude hrát Sparta Ligu mistrů a přeju to i Slavii a všem českým klubům, aby hrály evropské poháry, tak pokud bude hrát v Evropě, rád na ni zajdu, je ale mou velkou motivací, přijít na místo, kam běžně chodíme a zvítězit tam. Větší motivaci asi nepotřebuji.

O sobotním zápase se Slováckem

Chtěl bych všechny požádat, aby v sobotu přišli. Doufám, že se to povede, začínat prohrou by bylo nepříjemné. Všichni cítíme a vidíme, že od čtvrtého do desátého místa je to velmi nepřehledné, týmy jsou nekonzistentní. Slovan fenomenálním způsobem vyhrál v Plzni, je vidět progres, kluci by se měli namotivovat, aby chtěli předvést skvělý fotbal a skvělý výsledek. Nejhorší los je za námi a minimálně na sedmém místě se můžeme umístit. Uděláme proto maximum, abychom všechny v klubu namotivovali. Je ale potřeba, aby v sobotu přišli fanoušci a aby přišli i v dalších zápasech. Mezi čtvrtým a sedmým místem jsou malé rozdíly.

Přišly mi stovky osobních zpráv, takže minimálně kdyby všichni tihle lidé přišli, návštěva by mohla být zajímavá. My určitě přijdeme, přijde i spousta našich přátel, dal jsem jim podmínku, že musí utratit minimálně pět set korun ve fanshopu, budu poté kontrolovat faktury (úsměv). Doufám, že v sobotu uvidíme co nejvíc lidí na stadionu.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, dotazy, kania

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádná farma, ale Evropa. Vždycky upřednostním úspěch, říká majitel Slovanu Kania. Zve už na Slovácko  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.