Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kritika postupu policie před zápasem v Liberci. Fanoušky Hradce si natáčela s občankou u obličeje

Utkání mezi Slovanem a Hradcem mělo dohru na sociálních sítích. Na síti X se totiž objevilo video jednoho z hostujících fanoušků, které ukazuje policii, jak si natáčí jednotlivé fanoušky s občanským průkazem u hlavy. A strhla se bouře. Domácí klub uvedl, že šlo o iniciativu policie, podle ní šlo o reakci na problémy se skupinou fanoušků při cestě na stadion.

„Tohle nemyslíte vážně...Natáčet každého fanouška Hradce s občankou u hlavy? Jste se úplně zbláznili, ne?“ uvedl například uživatel sítě X s přezdívkou Všechno o fotbale. Dvaadvacet sekund dlouhé video ukazuje postupně dva fanoušky, kteří na kameru musí ukazovat občanský průkaz viditelně u obličeje.

Na kontrolu upozornil fanoušek hostů Jan Pajer. „Prohlídka byla podmínkou připuštění k turniketům, takže kdo chtěl na fotbal jít, musel ji podstoupit včetně dětí, které ani občanky nemají. Musely tak nahlásit datum narození a policisté si je natáčeli. Procházela tam třeba 65letá paní, která příslušníkům z legrace říkala, že se už prát nebude, a stejně musela potupně vedle hlavy držet občanku,“ popsal serveru sport.cz Jan Pajer.

Podle pořadatelského klubu šlo o iniciativu policie. „Nadstandardní kontroly před stadionem nebyly uskutečněny pořadatelskou službou a prováděla je v součinnosti s pořadatelem dle místního ujednání Policie ČR plně ve své kompetenci na základě vyhodnocení problematického průběhu přesunu hostujících fanoušků ke stadionu,“ uvedl mluvčí Slovanu Tomáš Čarnogurský.

Podle něj se ale kontroly netýkaly všech zhruba 160 fanoušků, kteří do Liberce dorazili. „Podle našich informací nešlo o plošné opatření. Tyto kontroly se týkaly pouze vybrané skupiny fanoušků vytipovaných Policií ČR,“ dodal.

To potvrdil i mluvčí liberecké policie Vojtěch Robovský. Podle něj totiž při přesunu na stadion vznikl s částí hostujících fanoušků problém, konkrétně jej ale nespecifikoval. „Před zahájením utkání, před vstupem na stadion, jsme provedli řádné ustanovení pouze části fanoušků hostujícího týmu, a to za využití oprávnění uvedených v § 63, konkrétně v odstavci 2, písmenu l, zákona o Policii ČR, z důvodu plnění úkolů nezbytných k ochraně bezpečnosti osob a majetku, veřejného pořádku nebo předcházení trestné činnosti. Tato oprávnění jsme využili po upozornění na nestandardní chování několika fanoušků, ke kterému došlo při přesunu na fotbalové utkání. V tomto ohledu jsme využili také ustanovení § 62 zákona o Policii ČR,“ uvedl.

Podle serveru Footballclub měl jít o incident v autobusu, který část hradeckých fanoušků přepravoval z Turnova do Liberce. „Na situaci jsme se dotazovali delegáta i domácího bezpečnostního manažera. Policie tak prý jednala z toho důvodu, že naši fanoušci měli poškodit (pozvracet) autobus, který je přepravoval z Turnova do Liberce,“ řekl serveru mluvčí hradeckého klubu Petr Šatalík. Zda policie zmíněným způsobem kontrolovala všechny fanoušky, nebo jen část, nepotvrdil. „Mé informace se rozchází. Někdo tvrdí, že byli ztotožněni všichni, někdo tvrdí, že to byla jen ta skupina, která jela zmíněným autobusem,“ dodal.

Fanoušci přitom v posledním kole kritizovali i opatření například na Slavii, kde se pod domácí tribunou pohyboval psovod se psem, s fanoušky Baníku zase do Prahy cestovali policisté se samopaly.

„Pochopitelně je nám zřejmé, že mnohá z opatření, která souvisí s pořádáním masových akcí, jako jsou například i fotbalová utkání, mohou být některými skupinami osob vnímána jako restriktivní. Ať již jsou to například pro řidiče a chodce omezení v dopravě, z důvodu přesunů fanoušků na a ze sportovišť, tak také kontroly návštěvníků, které probíhají před vstupy na sportoviště,“ dodal Robovský.

Podle něj policisté podobné postupy využívá k tomu, aby předešla možné eskalaci konfliktních situací ve vztahu k ochraně života, zdraví osob a majetku a k zabezpečení veřejného pořádku a dohledu nad ním, stejně tak i k hladkému a bezproblémovému průběhu takovýchto akcí, je využití i méně běžných zákonných možností namístě. „V kontextu k tomuto konkrétnímu fotbalovému utkání je nutno podotknout, že s ohledem na přijatá opatření a jejich rozsah v měřítku, v jakém byla realizována, Policie ČR předešla spáchání závažnějších forem trestné činnosti,“ uvedl k utkání Liberce s Hradcem.

Podobný postup policie by ale mohl odradit některé fanoušky od návštěvy stadionu. A to by si jistě například Slovan, který s návštěvnostní bojuje, nepřál. „Jako klub určitě chceme pro všechny fanoušky, domácí i hostující, vytvářet na našem stadionu vstřícné prostředí, aby se rádi vraceli,“ potvrdil Čarnogurský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, fotbal, hradec, fanoušci, slovan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Švarcová

Kdyby tak neřádili, tohle by se nedělo! Chudáci děti, které to zažívají.

Čtvrtek, 25. dubna 2024, 07:27Odpovědět

Stanislav Dušátko

Policii se ani nedivím, kvůli pár procentům debilů z řad fanoušků, zkoušejí co se dá, aby byl klid. Jestli má někdo nápad, jak vylikvidovat těch pár desítek dementů co to kazí všem, sem s ním.....

Středa, 24. dubna 2024, 07:21Odpovědět

Kritika postupu policie před zápasem v Liberci. Fanoušky Hradce si natáčela s občankou u obličeje  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.