Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Jablonec nasype do sportu další dva miliony korun

Navzdory nižším příjmům rozdá Jablonec nad Nisou dalších 1,95 milionu korun sportovním oddílům. Podpora sportu se tak více než zdvojnásobí. V rozpočtu měla radnice původně jen 1,2 milionu korun, které rozdělí formou grantů. Lhůta pro podání žádosti vypršela před týdnem.

Nové peníze jsou určeny na provoz sportovišť, peníze dostanou organizace formou daru. Obdrží je tak rychleji, než kdyby město vypisovalo další kolo grantového programu. V takovém případě by je dostaly na podzim, řekl dnes primátorův náměstek Miloš Vele (ODS).

"Vláda dosud nemá vytvořený systém podpory sportu, což je zásadní problém zejména v případě mládežnického sportu. Systematická podpora sportování dětí a mladých lidí je důležitá nejen z pohledu zdravého životního stylu, ale především z důvodu prevence kriminality," uvedl Vele. Radnice podle něj chce, aby děti ve městě sportovaly, a proto se rozhodla pro tento nesystémový krok. Přes všechny snahy se požadavky oddílů podařilo pokrýt jen zhruba z poloviny, organizace žádaly 3,8 milionu Kč.

Peníze navíc našla radnice díky seškrtání rozpočtů svých odborů, přidala půl milionu korun ušetřených na zimní údržbě a 600 tisíc korun je plánovaný výnos z obchodů s cennými papíry. "Ke zhodnocení byly využity finance, které městu formou zápůjčky poskytla Jablonecká energetická. Jedná se o peníze na revitalizaci, které zatím firma nepotřebuje a poskytla je městu. Zhodnotili jsme je prostřednictvím J&T Banky, která pro město zprostředkovává kapitálové obchody, a získali tak peníze, které teď můžeme využít na podporu sportu," vysvětlil náměstek.

V posledních třech letech dával Jablonec na podporu sportovních oddílů až pět milionů korun ročně. "To jsme ale získávali kolem 26 milionů korun z hazardu," řekl Vele. Od letošního roku ale město herny zakázalo a jejich provoz postupně končí, rozpočet tak počítá s příjmem zhruba polovičním. Situace je o to těžší, že Jablonec trápí stejně jako ostatní města a obce nižší daňové příjmy. Navzdory ekonomickému růstu získalo město za prvních pět měsíců roku na daních o 14 milionů korun méně než loni. "Je to nejméně od hospodářské krize," poznamenal Vele. Město už kvůli tomu zastavilo čerpání některých rezerv, investiční akce zastavit nemůže.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, sport, peníze, rozpočet, Miloš Vele, ODS, J & T BANKA, a.s., Jablonecká energetická a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nasype do sportu další dva miliony korun  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.