Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Máme nové mistry světa! Medaile z mushingu putují i do Liberce

O víkendu proběhl v Polsku Světový pohár ICF (Mezinárodní canicrossová federace) hned v několika disciplínách. Češi patří mezi mushingovou špičku a tento závod to jen potvrdil. Domů nám tak přivezli celkem sedm medailí, z toho čtyři zlaté!

Česká reprezentace opravdu sebrala, vše co se dalo. Přestože o konkurenci na mezinárodním klání rozhodně nebyla nouze, na zástupce naší země můžeme být náležitě pyšní. Ke čtyřem zlatým se jim totiž podařilo přidat ještě dvě stříbrná místa a jednou cinknul i bronz.

Na MS se závodila hned v několika kategoriích. První z nich byl canicross, tedy běh člověka se psem. Zde v juniorkách zaválela skvělá Adriana Švecová z Liberce. „Samozřejmě jsme nadšení. Jsem ráda, že se nám podařilo takhle hezky zaběhnout, i když jsme se potýkali s velkým teplem a trasy musely být zkráceny,“ popisuje Adriana Švecová.

Dvoudenní závod

Závodilo se dva dny po sobě, a tak vítezství první den ještě neznamenalo, že ho tým udrží i den následující. To ale nebyl případ Adriany a fenky Bezinky (Evropského saňového psa). Společně si totiž vítezství držely od začátku. „První den jsme běželi necelých pět kilometrů, druhý den ani ne čtyři. Trať byla spíše rovinatá, a přestože jsme zvyklejší na větší kopečky, musím ji pochválit,“ dodává nová juniorská mistryně světa v canicrossu.

Vedle canicrossu se liberecké rodačce podařilo uhájit i třetí místo v jízdě na koloběžce se psem, tedy ve scooterjöringu, kde se psem Nanukem skončili třetí. Zlatou medaile v juniorech zde opět brala Češka Veronika Chlumská a výjimkou nebyla ani kategorie žen, zde zvítězila Veronika Navrátilová.

„Jelo se mi velmi dobře, pořadatelé vybrali hezkou trať, která byla velmi šetrná pro psí packy, takže v tomhle ohledu to bylo super. Na trati bylo několik písčitých zatáček, kde jsem bojovala se svojí technikou jízdy, zejména na kole, ale po rovinkách se nám to podařilo vždy dohnat,“ říká závodnice Veronika Navrátilová. Jediným mínusem podle ní bylo teplejší počasí, se kterým se ale organizátoři dobře popasovali a okamžitě upravili trasy.

Zlato s fenkou Toko

Pro zlato si dojela s fenkou Toko. I ona vedla od prvního dne a v druhém kole na stejné trati pouze navýšila náskok před soupeřkami. „Samozřejmě mám velkou radost. Je to super pocit, když se dřina z tréninků takto zúročí,“ komentuje vítězství. Vedle koloběžky ale vyrazila i s fenkou Mapapo na bikejöringovou (kolo tažené psem) trať, kde nakonec obsadili pátou příčku. 

Dalšími našimi medailisty je Ilona Erlebachová, která skončila druhá v kategorii scooterjöring master a stejně tak i v bikejöringu. Muži si pak doběhli pro zlato ve štafetě v podání Jakuba Rinna, Tomáše Jaši a Petra Fochlera.

Místrovstvím světa ale rozhodně canicrossová sezóna nekončí. Zástupce české reprezentace nyní čeká Mistrovství Evropy ve Švédsku a Mistrovství České republiky. 

Foto Facebook českých závodníků

Štítky mushing, canicross, bikejöring, pes, běh, scooterjöring, Liberec, Polsko, Veronika Žilková, Evropa, Švédsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme nové mistry světa! Medaile z mushingu putují i do Liberce  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.