Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bikepark v Jizerských horách využilo během první sezóny skoro 20 tisíc cyklistů

Bikepark na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách v letošní premiérové sezoně využilo skoro 20 tisíc lidí. Zájem byl občas takový, že lanovka musela být v provozu bez přestávky, i když původně měla jezdit v půlhodinových intervalech.

„Z našeho pohledu bikerů hodnotím první sezonu jako zdařilou," řekl Lukáš Černý, který se na vytvoření bikeparku podílel.

Bikepark za 2,2 milionu korun vybudovaly Lesy ČR ve spolupráci s okolními městy a místním sdružením cestovního ruchu. Dvě trasy různých obtížností vedou po lesních cestách dolů z vrcholu kopce, který je ve výšce 831 metrů nad mořem. Jde o osm kilometrů jednosměrných, až metr širokých, lesních stezek s přírodním povrchem.

Plánuje se rozšíření

Podle Černého by chtěli bikepark na příští sezonu rozšířit. „Ne v řádu kilometrů trailů, ale spíše takových technických propojek, které by zhodnotily stávající stav," uvedl Černý. Propojky by měly mít desítky metrů, využitelné by byly pro rodiny s dětmi i zkušenější bikery. Černý si od toho slibuje, že cyklisté by na kopci mohli zůstat déle než letos. „Že je upoutáme déle než jen na dopoledne či den. Chtěli bychom je utáhnout minimálně na víkend," dodal. O vytvoření propojek budou podle něj jednat v zimě s Lesy ČR i CHKO Jizerské hory.

Bikepark se nachází na kopci, kde je největší lyžařské středisko Jizerských hor. Nová atrakce by měla napomoci zatraktivnit toto místo pro turisty i v letní sezoně. Nahoru vozí cyklisty čtyřsedačková lanovka. „Splnili jsme si přání mít tržby kolem 1,5 milionu korun," uvedl za provozovatele bikeparku Pavel Bažant. Náklady byly podle něj sice o 300 tisíc korun vyšší, důvodem ale podle něj byly prvotní investice, které se v dalších letech nebudou opakovat. Na lanovku například bylo nutné koupit nosiče kol za více než 200 tisíc korun. Kvůli opravě navíc začal letošní letní provoz lanovky o několik týdnů později, než se původně plánovalo.

Na rok 300 tisíc

Černý předpokládá, že na úpravy a opravy tratí bude příští rok potřeba do 300 tisíc korun. „Měli bychom je vydat průběžně v sezoně, abychom udrželi kvalitu a zábavnost trailů," dodal.

Autoři | Foto Bikepark Tanvaldský Špičák

Štítky bikepark, Tanvaldský Špičák, Jizerky, Jizerské hory, cyklista, lanová dráha, Lesy České republiky, kopec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bikepark v Jizerských horách využilo během první sezóny skoro 20 tisíc cyklistů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.