Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rugby v Liberci na vzestupu. Zapojit se mohou nejen kluci, ale i holky

Před třemi lety se zrodil nápad přivést na drsný sever drsnou hru gentlemanů - Rugby. Z nápadu se stala vize, která se postupně formovala a vedení klubu na ní stále pracuje. Krása tohoto sportu k sobě přitáhla partu nadšenců, jejichž zápal a bojovnost se v letošní sezóně proměnila v řadu výher a druhé místo v celkovém pořadí Českého poháru 7's.

A právě tato banda Rugby Club Liberec mezi sebe velmi ráda uvítá nové zájemce i zvědavce. Kdo rugby zná nebo sledoval Světový šampionát, který skončil začátkem listopadu, ví, že klasické rugby se hraje v 15 hráčích. K tomu je však potřeba hráčská základna s více než 25 členy, tyto počty prozatím Liberecký klub nemá, a právě proto se účastní Českého poháru v sedmičkovém rugby.

„Jedná se o Olympijskou variantu rugby, kdy se, jak již název napovídá, hraje na stejném hřišti v pouze sedmi hráčích v čase dvakrát sedm minut. Takto je možné odehrát celý turnaj během jednoho dne a liberecký team se účastní všech turnajů v již zmiňovaném poháru,“ uvedl trenér mládeže Petr Stodůlka.

Liberečtí hráči mají možnost doplnit klasický patnáctkový team Říčan, konkrétněji jejich B team a díky tomu sbírají zkušenosti i z klasického rugby. Dále se Liberecký team účastní mimo sezónních "fun" akcí jako je například Snow Rugby v Harrachově (1. místo na posledním ročníku v roce 2018) a Prague Tens (1. místo, 16.11.2019).

V rámci Českého poháru 7's slavilo liberecké rugby převážně v podzimní části sezóny, kdy úročili letní tréninky. Dva vyhrané turnaje v řadě v Poděbradech a v Benešově zajistili Libereckému teamu bohovou shodu s vítězem Poháru, Rugby club Sedlčany, které měli nakonec v součtu lepší bodový poměr.

Následoval turnaj v desítkovém rugby, již zmiňovaný Prague Tens. Kdy je kladen větší důraz na hru rojem, oproti sedmičkovému rugby. „Liberecký team rychle uzpůsobil svou hru a díky kvalitní souhře roje a útoku bral třetí vítězství v turnaji v řadě,“ komentoval Stodůlka. Na tuto vlnu úspěchů se budou maximálně snažit navázat v další sezóně, rádi by však zvýšili hráčskou základnu, aby mohli rozšířit pole působnosti i na klasické patnáctkové rugby. Proto zvou všechny na své tréninky. Jejich přehled najdete na facebooku Rugby Club Liberec.

Liberecký team myslí i na budoucnost. Na úspěchy mužského teamu by velmi rád navázal s teamem dětí. Tréninky dětí již probíhají každé pondělí od 16:00 v tělocvičně ZŠ Orlí, malí rugbysté zatím nepostaví celý team, a tak budou nabírat zkušenosti v barvách jiných teamů. Věková kategorie U10 (děti do 10-ti let) proto není úplně limitní, při větším zájmu se tréninky rozšíří.

Nezapomínáme ani na něžné pohlaví, neboť jak hlásá celostátní kampaň českého rugby #rugbyjeproholky! (a po pravdě, ženský národní team slaví úspěchy na evropské scéně!!), zde tréninky probíhají v rámci tréninku mužů a ženy/dívky mají také možnost doplnit pražské teamy. Skvělá věc na rugby - potřebujete vlastně jen kopačky. „Pro jistotu ještě jednou zopakuji, že nábor do Libereckéro rugby teamu je v plném proudu a uvítáme mezi sebe každého muže, ženu i juniora,“ dodal Stodůlka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rugby Club Liberec

Štítky rugby, Liberec, sport, ragby, Český pohár, trénink, olympijské hry, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rugby v Liberci na vzestupu. Zapojit se mohou nejen kluci, ale i holky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.