Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Potvrzeno, elita Padesátku pojede. Hobíci si zřejmě zazávodí individuálně

Pět tisíc přihlášených amatérů, kteří v rámci světové série Worldloppet, vyráží každoročně do stop ČEZ Jizerské 50, čekají na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR, zda se budou moci zúčastnit závodu i v letošním roce. Sněhu je letos dostatek. 54. ročník ohrožují vládní restrikce spojené s onemocněním COVID-19.

Jednu dobrou zprávu již pořadatelé Padesátky od zástupců Ministerstva zdravotnictví mají. Mohou, za dodržení stanovených podmínek, uspořádat v řádném termínu závody pro profesionální účastníky v rámci mezinárodní série Visma Ski Classics. V praxi to znamená, že fanoušci ČEZ Jizerské 50 nepřijdou na televizních obrazovkách o souboje těch nejlepších dálkových běžců. 

Elita ze Skandinávie, Itálie, Ruska, Německa, ale i z České republiky poměří síly v přímém přenosu ČT sport při pátečním Benzina sprintu a na nedělní ČEZ Jizerské 50. To vše o víkendu 12. až 14. února. Osud tisícovek ostatních účastníků, těch, kteří berou Jizerskou 50 jako součást svého sportovního kalendáře, musí zatím čekat.

Těžké rozhodnutí udělali pořadatelé již na konci minulého roku, kdy ukončili předčasně registrace. Místo tradičních 8 tisíc přihlášených zůstalo u pěti tisícovek. Stalo se tak na doporučení Ministerstva zdravotnictví, aby byla větší šance závod pro tento počet uspořádat. A v jaké podobě? Nejpravděpodobnější je systém tzv. individuálních startů, kdy si každý z účastníků předem online zarezervuje přesný čas startu ve dnech 5. až 13. února.

V Bedřichově bude mít pro sebe, po předchozí rezervaci, vyhrazené parkovací místo a startovní slot na trať původní délky. Bude připravena časomíra, občerstvovací stanice s režimovými opatřeními, stejně jako třeba medaile v cíli. Provoz pro ostatní návštěvníky Jizerské magistrály bude omezen tak, aby byly dodržovány všechny aktuální vládní restrikce a hygienická opatření. Přednost dostanou účastníci všech konaných závodů v rámci 54. ČEZ Jizerské 50. Zda-li tomu tak ale nakonec skutečně bude, musí rozhodnout zástupci ministerstva. Právě s nimi pořadatelé Jizerské 50 intenzivně jednají.

Rozhodnutí by mělo padnout v řádech několika dnů. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky jiz50, jizerská 50, lyže, závody, Jizerská padesátka, ČEZ, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Benzina, Rusko, Itálie, Německo, Česko, Skandinávie, ČT sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potvrzeno, elita Padesátku pojede. Hobíci si zřejmě zazávodí individuálně  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.