Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Česka se po třinácti letech vrátí Mistrovství světa v orientačním běhu

Česká republika bude po třinácti letech hostit Mistrovství světa v orientačním běhu. Uskuteční se na začátku července a dokonce i s diváky.

Původně jich nicméně mělo být až 7000, kvůli epidemii covidu-19 pořadatelé počty snížili na tisíc až 2000. Na společné tiskové konferenci s Libereckým krajem to řekl ředitel závodů Jan Picek. Podrobné podmínky chtějí organizátoři přestavit příští týden.

Závodníky čekají tratě v Jizerkách i na Kokořínsku

Světový šampionát se v ČR bude konat počtvrté v historii, naposledy byl v tuzemsku před 13 lety. Závodníci se utkají v lesních terénech, ale také v ulicích obcí a měst. V sobotu 3. července je na programu sprint v pevnostním městě Terezín, o den později se poběží smíšené sprintové štafety v Doksech. Krátká trať přijde na řadu v úterý 6. července v lesích u Smržovky, klasická trať a štafety budou ve čtvrtek 8. a v pátek 9. července v okolí Heřmánek na Kokořínsku.

Rozpočet závodů je zhruba 22 milionů korun, podílejí se stát, kraj, města i sponzoři. Liberecký kraj podle náměstka pro sport Dana Ramzera (ODS) podpořil závod částkou 1,7 milionu korun, zejména na tvorbu map pro orientační běh.

„Mistrovstvím světa spolupráce neskončí, vybudují se nové areály (pro orientační běh), nové mapy. Chceme je nabídnout i dalším zájemcům. Myslím, že různé individuální a lesní aktivity jsou přesně to, co v současné době řada občanů vyhledává," vysvětlil Picek. Vyzkoušet orientační běh si lidé mohou nově například v areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou.

Původně byly v plánu společně s mistrovskými závody také závody pro amatérské závodníky, kam měly přijet tisíce účastníků z mnoha zemí Evropy. Kvůli epidemii covidu-19 ale museli doprovodný program zrušit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Reprezentace OB

Štítky Sport, orientační běh, svět, Liberecký, Česko, mistrovství světa, Mistrovství světa v orientačním běhu, Liberecký kraj, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, ODS, Jizerské hory, Dan Ramzer, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka se po třinácti letech vrátí Mistrovství světa v orientačním běhu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.