Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Tanvaldu byl otevřen unikátní areál pevných kontrol s místními příběhy

Během jara vznikl v Tanvaldu za podpory města a Českého svazu orientačních sportů unikátní areál pevných kontrol. Je k dispozici celoročně, neplatí se žádný vstup a je vhodný pro rodinnou procházku, sportovce i turisty. První zájemci už si areál velmi oblíbili.

Areál pevných kontrol je sportoviště v lese, které můžete využít během celého roku. Pojí základy orientačního běhu, turistiky a poznávání regionu pro všechny generace. Areály pevných kontrol vznikají po celé republice již od roku 2008. Mají za cíl přiblížit přírodu a les lidem a lidi přírodě s pomocí speciální mapy pro orientační běh. Na několika místech jsou rozmístěné stacionární kontroly, které mohou zájemci navštívit kdykoliv během celého roku. Ať už poběží nebo obejdou stanoviště pěšky, tak tempo je zcela na každém. Na každé kontrole se také mohou dozvědět jeden zajímavý příběh z prostředí Tanvaldska.

Celkem 12 různorodých míst

Začít můžete velmi jednoduše. Buď si můžete stáhnout map na webu https://www.tanvald.eu/apk, nafotíte si tabuli před kempem Tanvaldský Špičák nebo získáte tištěnou verzi v kempu Tanvaldský Špičák, IC Tanvald či na ZŠ Sportovní. Na mapě najdete dohromady 12 kontrolních stanovišť různých obtížností, které může člověk navštívit v libovolném pořadí. Pochopitelně není podmínkou absolvovat všechny kontroly, můžete si vybrat pouze některé. Na každé kontrole jsou kleštičky, které použijte jako označení průchodu do mapy. Začátek a konec vašeho dobrodružství může být kdekoliv, ale oficiální start je pak před kempem Tanvaldský Špičák.

Zaběhněte si trať na čas s aplikací www.iOrienteering.com

Na každé kontrole najdete QR kód, který při načtení zaznamená čas. Proto pokud váš výkon budete chtít změřit, stáhněte si aplikaci iOrienteering do vašeho mobilního zařízení. Začněte před areálem kempu Tanvaldský Špičák načtením QR kódu SETUP. Až budete připraveni, načtěte START a můžete vyrazit do terénu hledat jednotlivé kontroly. Na každé kontrole vyfotíte také QR kód, aby se vám načetly příslušné body a zaznamenal čas. Po šťastném návratu nezapomeňte označit CÍL, také před autokempem Tanvaldský Špičák. Za každou kontrolu dostanete určitý počet bodů (podle obtížnosti), a tak také není potřeba být na všech místech.

Poznávejte Tanvaldsko pomocí kontrol

Tanvaldsko je region fantastické přírody, bohaté historie a unikátních příběhů. Na každé kontrole najdete kromě označení stanoviště také zajímavý příběh z místního prostředí.

Jak na mapu pro orientační běh

Mapa pro orientační běh, kterou v rámci areálu pevných kontrol využijete, je velmi specifická. Najdete v ní veškeré cesty a pěšinky, domy, elektrická vedení, kameny, skály nebo kupky. Stejně tak jsou tu označené různé typy vegetace - čím zelenější, tím je místo hůře prostupné (nachází se tu nepříjemný podrost nebo hustý les). Naopak bílá na mapě značí velmi dobře běhatelný les. Žlutě jsou znázorněny louky, paseky nebo pole. Jednotlivé kontroly jsou pak znázorněné růžovým kroužkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Tanvald, orientační běh, sport, orienteering, les, Tanvaldský Špičák, Český svaz orientačních sportů, příroda, Tanvaldsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Tanvaldu byl otevřen unikátní areál pevných kontrol s místními příběhy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.