Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Za florbalem se Theresa Pekárková přestěhovala do Švýcarska. Podporuje ji hlavně otec, říká trenér

Na letošní Olympiádu dětí a mládeže přijela i florbalistka Theresa Pekárková, která působí ve Švýcarsku. Její tým postoupil do čtvrtfinále, dál se ale bohužel nedostal. Vzorem Theresy je především její sestra Nikol. Ke sportu vede obě dívky hlavně táta, říká trenér.

Kvůli florbalu se Theresa Pekárková s rodinou přestěhovala po vzoru sestry do Švýcarska. Její starší sestra Nikol je totiž medailistkou z juniorského mistrovství světa, kde v roce 2018 získala bronz. Společně hrají za klub Berner Oberland. Theresa nastupuje v kategorii starších žákyň, zatímco její sestra hraje za ženy.

„Přechod byl náročný, ze začátku jsem vůbec nevěděla, jak tam holky hrajou. V Česku jsem spoluhráčky měla načtený. Teď už jsme se sehrály, ale musela jsem se s nimi dostat na stejnou vlnu,“ říká Theresa. Ačkoliv se jazyková bariéra může zdát jako problém, Theresa si vždy dokáže poradit. „Ze začátku jsme se bavily anglicky a teď už to zvládám částečně i německy. Holky mi s tím pomáhají,“ dodává.

Její tréninkový plán je velmi nabitý. „Během sezóny mám dvouhodinové tréninky třikrát týdně. Teď v letní přípravě máme tréninky čtyřikrát,“ sděluje Theresa.

Vzorem jí je hlavně její sestra Nikol, která Theresu občas navštěvuje. Bydlí od sebe pouhých 20 minut a společně si radí, jak mají hrát. „Nikča k nám občas domů jezdí a radí mi. Někdy kouká s naším tátou na zápasy přímo v hale. Radíme si, jak mám hrát, co jsem tam udělala třeba za chyby a co mám zlepšit. A samozřejmě se bavíme taky o jejich utkáních,“ popisuje Theresa.

Stěhování do Švýcarska bylo pro rodinu klíčové. Sestra Nikol zde působila čtyři roky a otec chtěl i pro Theresu zařídit co možná nejlepší podmínky. „V Česku nás nic nedrželo, takže když jsme měli možnost jet jako celá rodina, ani jsme neváhali. A tím, že tam Nikol už čtyři roky hraje, bylo rozhodnuto. Nejtěžší bylo zařídit základ – sehnat práci, v tom nám naštěstí pomohl sport manažer týmu, kde hraje Nikol. V České Lípě jsem trénoval kluky, takže jsem to mohl využít,“ říká otec.

Theresa ve Švýcarsku také studuje a navštěvuje sedmou třídu. Kromě angličtiny se snaží mluvit i německy. „V mé škole vedou výuku jako školu hrou, takže mě to baví. S učiteli se bavím anglicky, s tím, že se učím německy,“ dodává.

Na Olympiádě dětí a mládeže musela ale obnovit češtinu. Ačkoliv se přestěhovala do Švýcarska, do libereckého výběru patří, protože pochází z České Lípy. Jejich tým postoupil do čtvrfinále, kde byl však poražen Jihočeským krajem.

Trenér Lukáš Nesměrák, který trénoval obě sestry a nyní vede Theresu v krajské reprezentaci, chválí jejich zápal pro hru, a to také především díky otci. „Holky jsou si v tom podobné, k tomu je vede hlavně táta, který se jim hodně věnuje. Mají v sobě správnou zarputilost,“ říká trenér. Ten vidí v Theresině zapálenosti velkou příležitost. „V životě i ve florbale jí to přinese určitě něco víc. Má tam nejlepší podmínky, k tomu celou rodinu. Určitě jí moc fandím," dodává Nesměrák.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olympijskytym.cz / Matěj Pašek

Štítky Olympiáda dětí a mládeže, florbal, Theresa Pekárková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za florbalem se Theresa Pekárková přestěhovala do Švýcarska. Podporuje ji hlavně otec, říká trenér  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.