Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Bude se lyžovat na Čertově hoře? Harrachov se se státem dosud nedohodl na pronájmu sjezdovek

Provozovatel zimního střediska v Harrachově v Krkonoších se zatím nedohodl se státem na podmínkách, za nichž by si od něj nadále pronajímal pozemky. Je na nich část sjezdovek a lanovek. Není tak jisté, zda se bude moci o letošní zimě na Čertově hoře lyžovat. Další postup bude řešit představenstvo Sportovního areálu Harrachov (SAH).

Stanovisko, zda je možné areál provozovat bez platné smlouvy, předloží představenstvo akcionářům na valné hromadě na konci listopadu. "Právní názory se liší," řekl předseda představenstva Marek Hájek. Představenstvo SAH předloží akcionářům i rozbor možného finančního dopadu, kdyby dotčené sjezdovky neprovozoval. Něco takové si starostka města Eva Zbrojová nedokáže ani představit. "Na turistickém ruchu je Harrachov závislý," uvedla.

Středisko si od státu pronajímá asi dvě třetiny pozemků, jež jsou v lyžařském areálu. Jde o vyšší partie sjezdovek. Nájemní smlouva s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vypršela na konci června. Podle mluvčího ÚZSVM Radka Ležatky úřad nadále jedná se SAH. "Naším zájmem není zlikvidovat zimní sporty v Harrachově, pouze dát do pořádku smluvní vztahy s provozovatelem. Snažíme se usilovně již několik měsíců nalézt vhodné řešení," řekl Ležatka.

Předseda představenstva SAH řekl, že je úřad už v létě vyzval k předání pozemků a k zastavení činností na těchto pozemcích.

Dosavadní roční nájemné 2,2 milionu korun chce ÚZSVM zvýšit na 3,5 milionu. Vychází z posudku, podle něhož jde o lukrativní pozemky ve výjimečně žádané lokalitě. "Soudní znalec, který posudek vypracovával, uvedl, že srovnání cen obvyklých provedl v rámci Krkonoš. Porovnával mimo jiné zimní střediska v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně, Rokytnici nad Jizerou nebo v Janských Lázních," řekl Ležatka.

Provozovatel areálu si dal vypracovat vlastní posudek, výsledek je velmi odlišný. "Naši znalci pozemky nacenili na 1,82 milionu korun, v jednotlivých bodech se liší posudky až o 1639 procent," uvedl Hájek. Nelíbí se mu srovnávání s Medvědínem ve Špindlerově Mlýně. "To skutečně nevypovídá o ceně v místě a čase obvyklé, kterou se znalec v místě ani nepokusil fyzicky zjistit," řekl Hájek. Předpokládal, že posudky se budou od sebe lišit maximálně o 15 procent. Požádal proto Komoru soudních znalců o revizi obou posudků. "V řádu dní by komora mohla předložit závěry revize, které více napoví, jak je to s cenou nájmů v místě a čase obvyklé na Čertově hoře v Harrachově," dodal Hájek.

Sportovní areál Harrachov má čtyři akcionáře, Česká unie sportu vlastní 56,5 procenta akcií, Svaz lyžařů ČR 37,6, město má čtyřprocentní podíl a Investiční společnost Sportlease 1,9 procenta. V účetním období od října 2013 do září 2014 bylo hospodaření SAH v zisku 12,6 milionu korun při tržbách 82 milionů. O rok dříve byly tržby 89 milionů a zisku 14 milionů.

Autoři

Štítky Harrachov, sjezdovka, Čertova hora, pozemek, Krkonoše, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Sportovní areál Harrachov a.s., Eva Zbrojová, Špindlerův Mlýn, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude se lyžovat na Čertově hoře? Harrachov se se státem dosud nedohodl na pronájmu sjezdovek  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.