Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sněžná děla jedou naplno, ještě tenhle týden by se mohlo začít lyžovat na Ještědu

Ve všech zimních střediscích v Libereckém kraji se díky mrazivému počasí znovu rozjela sněžná děla. Lyžuje se ale zatím jen na zhruba 200 metrů dlouhé sjezdovce ve Vítkovicích, v ostatních střediscích lanovky ani vleky kvůli nedostatku sněhu provozovatelé pustit nemohli. Už na Silvestra večer chtějí ale rozjet lanovku v Rejdicích. Lyžovat se bude o víkendu na Severáku a možná i v Rokytnici. Pokud počasí vydrží, mohlo by se v sobotu začít lyžovat i na Ještědu. Zatím ale jen na 400 metrů dlouhé sjezdovce F10, řekl dnes vedoucí střediska Jan Svatoš.

"Budeme se snažit, abychom ji (sjezdovku F10) v sobotu rozjeli. Záleží na mrazech, potřebujeme alespoň 24 hodin mrazu, abychom ji připravili," řekl Svatoš. Na F10 soustředili 20 děl a přidali šest tyčí, vodu podle něj táhnou, odkud se dá. Ne všechna děla ale mohou přes den jet, protože na svah svítí slunce. Sníh se navíc musí nechat chvíli ležet, a pak se teprve rozhrnuje na sjezdovku. "Nejde to uspěchat, aby to nebylo úplně ledovaté," vysvětlil Svatoš. Zda se na sjezdovce začne jezdit, bude podle něj jasné na Nový rok.

V jizerskohorských střediscích provozovaných společností SKI Bižu se bude lyžovat až o víkendu a to na Severáku v Hraběticích, kde bude fungovat dětská školička. "Od pondělí 4. ledna tam bude už normální provoz," řekl jednatel společnosti Pavel Bažant. Na Špičáku podle něj pojede od 4. ledna červená sjezdovka a o den později i sjezdovka Špičák II. "Není kam pospíchat, raději to uděláme pořádně," vysvětlil. Největší jizerskohorské lyžařské středisko na Tanvaldském Špičáku by podle něj mělo být kompletně v provozu o dalším víkendu 9. a 10. ledna. Na vysněžení celého areálu stačí podle Bažanta mrazivý týden.

To v Rejdicích potřebují jen dva dny mrazů. "Děláme co můžeme, chceme to rozjet na Silvestra večer, nejpozději na Nový rok," řekl provozovatel areálu Martin Martínek. V Rejdicích se lyžovat začalo už na konci listopadu, později se ale kvůli oteplení provoz zastavil. "Říkal jsem si, že odtaje 30 procent a 70 procent zůstane, bylo to ale naopak. Zůstalo tam tak 15 možná 20 čísel sněhu, ještě potřebujeme dalších 15 až 20 centimetrů vyrobit," řekl Martínek. Děla jsou podle něj po celé sjezdovce, stačí když bude dva celé dny mrznout a areál bude znovu v provozu.

V oblíbeném krkonošském středisku Rokytnice nad Jizerou chtějí už o víkendu rozjet areál Horní Domky. "Děláme všechno proto, abychom rozjeli spodní část areálu," řekl dnes ředitel Spartaku Rokytnice Michal Kopecký. Veškerá technika podle něj už od úterka vyrábí technický sníh, zda se středisko rozjede, bude jasné na Nový rok. V nedalekém Benecku se podle starosty Jindřicha Mejsnara nezačne lyžovat dřív než v neděli. "Spíš to bude ale později," poznamenal.

Také v v Harrachově jedou děla naplno. "Je to těžké, vývoj počasí se dá odhadovat tak den dva dopředu. My bychom potřebovali alespoň týden mrazů, abychom připravili stranu do Harrachova, pak se můžeme přesunout na Rýžoviště," vysvětlil Milan Goč ze Sportovního areálu Harrachov. Není podle něj pravděpodobné, že by se ještě o víkendu podařilo středisko rozjet. I loni a předloni byl podle Goče start sezony problematický, tak špatné jako letos to ale bylo naposledy v roce 2007. "Tehdy jsme mohli začít se zasněžováním až někdy kolem 23. ledna," dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sjezdovka, Ještěd, Jan Svatoš, silvestr, Rokytnice nad Jizerou, Rejdice, Severák, mráz, Liberecký kraj, Vítkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněžná děla jedou naplno, ještě tenhle týden by se mohlo začít lyžovat na Ještědu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.