Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Olympiáda dětí a mládeže začala. Liberecký kraj chce posedmé vyhrát

Liberecký kraj má výborné podmínky pro zimní sporty, což pravidelně dokazuje na Olympiádě dětí a mládeže. Od roku 2004, kdy tradice zimních her začala, nepřetržitě mezi všemi kraji dominuje. V neděli 17. ledna začal v Ústeckém kraji už sedmý ročník a liberecká výprava má opět ty nejvyšší ambice.

„Přijeli jsme pošesté v řadě obhajovat vítězství,“ říká sebevědomě šéf výpravy Petr Hloušek. „I když jsme malý kraj, máme hory – Lužické, Jizerské a část Krkonoš,“ poukazuje na výhodné přírodní podmínky. Největšími konkurenty libereckého týmu budou zřejmě ty kraje, které mají stejně vhodné zázemí pro přípravu. „Mezi ně patří určitě Královehradecký s Krkonošemi nebo Jihočeský se Šumavou,“ tuší Hloušek. Právě Jihočeský kraj skončil na předchozích dvou olympiádách na druhém místě za Libereckým.

Slavnostní zahájení v neděli 17. ledna sledovala plná chomutovská SD aréna. Během ceremoniálu zapálil skikrosař Tomáš Kraus olympijský oheň a moderátoři představili všechny kraje. Vlajku liberecké výpravy nesla Zita Frydrychová, čtyřiadvacetiletá reprezentantka ve skocích na trampolíně. „Zitu jsme vybrali, protože je mladá a věkově má k dětem a sportovcům nejblíž,“ vysvětluje Hloušek. Na závěr ceremoniálu vystoupila zpěvačka Ewa Farna.

Celkem 74 sportovců reprezentuje na hrách Liberecký kraj, v dějišti olympiády je navíc doprovází 19 trenérů. Nejpočetnější zastoupení má samozřejmě lední hokej jako týmový sport. „Naší nejsilnější disciplínou je rozhodně běžecké lyžování. Velkou nadějí by mohla být Gabriela Masaříková, dvojnásobná mistryně republiky,“ myslí si Hloušek, který dále věří také libereckému biatlonu, alpskému lyžování a doufá v dobrý výsledek hokejistů.

Ústecký kraj hostí celkem deset sportů, v nichž soupeří více než tisícovka účastníků. Kromě běžeckého a alpského lyžování, biatlonu a ledního hokeje to budou ještě krasobruslení, rychlobruslení, snowboarding, akrobatické lyžování, disco dance a šachy.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, olympijské hry, Ústecký kraj, Zita Frydrychová, Krkonoše, Jihočeský kraj, Tomáš Kraus, Ewa Farna, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympiáda dětí a mládeže začala. Liberecký kraj chce posedmé vyhrát  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.