Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Bedřichově dnes odstartovala kampaň Na kole jen s přilbou

V Bedřichově na Jablonecku dnes odstartovala kampaň Na kole jen s přilbou. Tým silniční bezpečnosti ji ve spolupráci se záchranáři Horské služby ČR pořádá v Libereckém kraji už pošesté. Cílem projektu, který se postupně rozšířil i do dalších regionů, je naučit cyklisty nejen používat helmy, ale také nepodceňovat dobré vybavení a osvětlení kola a také výrazné oblečení, které zvyšuje bezpečnost cyklisty na silnici. Novinářům to dnes řekl dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský.

Cyklistika je v Česku stále populárnější. "Podle odhadů jsou dnes v Česku čtyři miliony jízdních kol. Na celkových přepravních výkonech se dnes cyklistika podílí sedmi procenty, do roku 2020 se tento podíl může podle odhadů zvýšit na deset procent," řekl Budský. Cyklisté patří ale v dopravě k nejzranitelnějším hned za chodci a motocyklisty. Loni na silnicích zemřelo 68 cyklistů, 80 procent z nich nemělo na hlavě přilbu. Nejrizikovější skupinou jsou starší lidé. "63 procent těchto obětí bylo starších 55 let," upozornil Budský.

Nejhorší je situace v Olomouckém kraji, kde na silnicích zemřelo loni 13 cyklistů. V Libereckém kraji to byl jen jeden mrtvý, dalších 13 cyklistů bylo těžce zraněno. Příčinou může být podle odborníků poměrně malý počet tzv. městské cyklistiky a výrazně vyšší podíl cykloturistů, kteří na silnice vyjíždějí lépe vybaveni a většinou mají i helmy na hlavách. Třeba v Jizerských horách dnes nebylo vidět jediného cyklistu bez helmy. "Naprostá většina lidí, kteří se v horách pohybují na kolech helmu používá, myslím, že je používají víc než na lyžích," řekl náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek.

Přesto v horách úrazů cyklistů přibývá. "Loni jsme za letní sezonu od května do konce listopadu měli přes 1900 zásahů, z toho 584 bylo nehod cyklistů a dalších 108 na koloběžkách," řekl Brožek. Nejvíc úrazů na kolech řešila loni horská služba na Šumavě, na koloběžkách v Beskydech. V Jizerských horách se loni na kole zranilo 157 turistů a dalších 12 úrazů ošetřili záchranáři z koloběžek. Podle Brožka lidé riziko často podceňují. Při některých sjezdech může podle něj běžný cykloturista dosáhnou rychlosti až 60 kilometrů v hodině, výjimkou ale nejsou ani rychlosti až 80 km/h. Přilba tak může zachránit život nebo zmírnit následky pádu.

Autoři

Štítky Bedřichov, cyklista, Roman Budský, silnice, Horská služba České republiky, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, cyklistika, Jiří Brožek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bedřichově dnes odstartovala kampaň Na kole jen s přilbou  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.