Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Vlekaři v Libereckém kraji hodnotí zimní sezonu jako průměrnou

Provozovatelé zimních středisek v Libereckém kraji hodnotí většinou končící zimní sezonu jako průměrnou. Nejvíc prodělali o Vánocích, kdy jsou tradičně hory nejvíc plné lyžařů, jenže letos nebyl sníh a ani mráz, aby ho bylo možné vyrobit. Vánoční prázdniny přitom tvoří až čtvrtinu tržeb v zimní sezoně.

Slabší oproti minulým letům byly podle provozovatelů také týdny jarních prázdnin připadající na Prahu. Pro většinu středisek byla letošní zima lepší než loňská, která ale patřila k nejhorším za několik let. "Ve srovnání s loňskem budeme mít tržby zhruba dvojnásobné, ale ke spokojenosti je daleko. Jsme asi 20 procent pod plánem," uvedl ředitel Spartaku Rokytnice Jiří Krtička, největšího střediska Libereckého kraje. Podle Krtičky chtějí jednat s bankou o snížení letošní splátky úvěru. "Jsme schopni ji splatit, ale nezůstalo by nám nic na rozvoj areálu," vysvětlil ředitel.

Dvojnásobné tržby proti loňskému roku má také Sportovní areál Ještěd v Liberci. "Kdyby se vydařily Vánoce, tak by sezona byla výborná. Bez nich je to průměr," uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. Loni musel Liberec dát provozovateli svého areálu sedm milionů korun, aby nebyl ohrožen jeho další provoz. Letos středisko pomoc města nepotřebuje. O 15 až 20 procent vyšší tržby čekají také v krkonošských Vítkovicích, o pět až 30 procent lépe jsou na tom i velké areály v Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku, které provozuje společnost SKI Bižu.

Spokojeni jsou s končící zimou také třeba ve čtyřhvězdičkovém hotelu Sklář v Harrachově. "Sezona pro nás byla velmi úspěšná, měli jsme průměrnou obsazenost více než 60 procent, slabší byla polovina ledna, ale o prázdninách bylo hodně plno. Roste nám také obsazenost na duben, což v minulých letech byla mrtvá sezona," řekl ředitel hotelu Marian Novotný. Třeba na Velikonoce je podle něj hotel zcela vyprodán. Zhruba 60 procent klientely tvoří Češi, asi 30 procent Němci a zbytek hlavně Poláci, Nizozemci a Rusové.

Jedním z mála zimních středisek v kraji, pro něž bude sezona o něco horší než minulá, je právě Harrachov. Propad ale bude řádově jen v procentech. "Když jsou horší podmínky, tak to přeje technologicky vyspělým střediskům, jako jsme my. Loni, jak nebyl sníh, tak středisek, kde se dalo lyžovat, nebylo tolik," zdůvodnil propad tržeb ředitel Sportovního areálu Harrachov Vlastislav Fejkl. Ze stejného důvodu zažila horší sezonu i například Černá Říčka v Desné v Jizerských horách.

Slabší byla zimní sezona také pro Hotel Pytloun v Harrachově. "Dříve to ale byl jen dvouhvězdičkový hotel, tahle zima byla první, kdy jsme byli čtyřhvězdičkovým hotelem a klienti si na to musí teprve zvyknout," řekl majitel řetězce Lukáš Pytloun. Třeba v únoru byl podle něj hotel obsazen z 90 procent, březen ale už jen ze 40. "Volno ještě máme i na Velikonoce," poznamenal. V dubnu pak podle Pytlouna bude hotel nějakou dobu zavřený, protože se bude budovat wellness centrum.

Napsala ČTK

Štítky zima, Liberecký kraj, hotel, Vánoce, Velikonoce, jarní prázdniny, Lukáš Pytloun, Harrachov, Spartak Rokytnice, a.s., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři v Libereckém kraji hodnotí zimní sezonu jako průměrnou  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.