Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hotovo. Zástupci Starostů, ANO a ODS podepsali koaliční smlouvu

Liberec je o další krok blíže k nové vládě. Zástupci Starostů, ANO a ODS ve středu odpoledne podepsali koaliční dohodu. Zhruba dva týdny se bude ladit program a pak by mělo proběhnout ustavující zastupitelstvo. Primátorem bude Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Koalici na konec vytvořily tři strany z pěti, které se dostaly do zastupitelstva. Koaliční smlouva má osm stran a rada města bude mít nakonec jedenáct členů. Primátorem a jedním z radních bude Jaroslav Zámečník ze Starostů. Statutárním náměstkem za ANO bude Jiří Němeček, Jiří Šolc a Ivan Langr budou náměstci za Starosty a Zbyněk Karban za ANO. Všichni zmínění budou i radními.

Zbývajícími členy rady za Starosty budou ještě Lukáš Pohanka a Michal Hron, jejich strana tak bude mít pět radních. ANO do rady nominovalo ještě Marka Vávru a Šárku Prachařovou, ANO, tak bude mít čtyři radní. Petr Židek a Petra Břeňová budou zbývající radní za ODS.

„Několikrát jsme se v minulých dnech už setkali, abychom se poznali a věděli, jak nám bude sedět lidsky i pracovně, takže se neobáváme, že nám to nebude fungovat,“ řekl budoucí primátor Jaroslav Zámečník.

Všechny tři strany se v koaliční dohodě usnesli, že chtějí rozhodovat politickým konsenzem. Koalice bude mít 31 z 39 zastupitelů.

Trojkoalice by ráda spolupracovala i s opozičními stranami. „Opozici chceme dát kontrolní místa, ale navíc chceme oslovit i strany, které se do zastupitelstva vůbec nedostaly,“ dodal Zámečník.

Nově by mělo být osm výborů, místo současných čtyř. Přibudou například výbory pro sport, nebo pro dopravu a územní plánování. Sníží se ale počet komisí, kterých bylo osm a nově budou tři. Tím pádem se tak podle Zámečníka nezvýší náklady a rozhodování by mělo být efektivnější.

Teď už pracovat

„Jednání bylo velmi korektní. V ničem jsme se nerozešli. Naši koaliční partneři nám vyšli vstříc a v ničem dosud nebyl jediný problém,“ okomentoval budoucí statutární náměstek primátora Jiří Němeček.

„Jsme rádi, že se po osmi letech vracíme do vedení radnice. Chceme naplňovat naše cíle, programy se natolik prolínají, že shodu najdeme ve většině možného. Teď už nás bude čekat práce,“ dodal Petr Židek z ODS.

Nová trojkoalice se chce zaměřit na zjednodušení řízení města, zvýšení investic do infrastruktury, dokončení územního plánu nebo na revitalizaci přehrady a jejího okolí opravy bazénu.

Autoři | Foto

Štítky koalice, trojkoalice, Liberec, volby, radnice, ANO, Starostové, ODS, ANO 2011, Jaroslav Zámečník, Liberecký kraj, Jiří Němeček, Jiří Šolc, Ivan Langer, Marek Vávra

Hotovo. Zástupci Starostů, ANO a ODS podepsali koaliční smlouvu  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.