Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pro lidi v karanténě budou v Libereckém kraji čtyři volební místa jako loni

Voliči v karanténě nebo izolaci kvůli covidu-19 budou mít v Libereckém kraji znovu možnost volit z auta na čtyřech místech. Pro každý okres bude jedno volební stanoviště a lidé je najdou na stejných místech jako loni, řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Kraj vybral velká, dobře dostupná parkoviště v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Semilech, kde bude možné hlasovat ve středu 6. října od 08:00 do 17:00.

„Takzvaná drive-in volební stanoviště jsou určena jen pro voliče v karanténě nebo izolaci," upozornila Kroupová. Lidé to musí doložit potvrzením od lékaře nebo hygienické stanice, stačí ale i potvrzení v mobilním telefonu nebo pozitivní výsledek testu v listinné či elektronické podobě. Voliči musí volit vždy ve svém okresním městě, není tak například možné, aby z Turnova zamířili do Liberce. „Výjimkou jsou ti, kdo si předem nechali vystavit voličský průkaz," dodala. Volit se bude přímo z vozu, stejně jako ve volební místnosti se musí voliči prokázat občanským průkazem.

V krajském městě Liberci bude stanoviště na parkovišti za budovou Policie ČR v Pastýřské ulici, dojezd na místo teď komplikuje rekonstrukce Sokolské ulice, příjezd je tak možný jen ve směru od Šaldova náměstí. V Jablonci nad Nisou najdou voliči speciální volební stanoviště na parkovišti u Městské haly v ulici U Přehrady. V České Lípě vybral kraj plochu v Poříční ulici, kde je mimo jiné depo dopravní společnosti Witbystar (dříve BusLine). V Semilech budou lidé volit na parkovišti u Sportovního centra v ulici 3. května.

Voliči v izolaci nebo karanténě, kteří nemají auto nebo nemají možnost přijet na speciální volební místo, mohou požádat na telefonním čísle 485 226 351 o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. Nejpozději ale ve čtvrtek 7. října do 20:00. Zvláštní volební komise s přenosnou schránkou může zajistit ve čtvrtek 7. října také volby v sociálních zařízeních, která by hygienici kvůli nákaze museli uzavřít. „Žádný takový ale v kraji zatím nemáme," dodala Kroupová.

Drive-in volby si lidé v celé zemi poprvé kvůli koronavirové pandemii vyzkoušeli loni při volbách do krajských zastupitelstvech. Na stanovištích v Libereckém kraji loni volilo 191 lidí, další objelo pět speciálních volebních týmů s přenosnou schránkou. Celkově tak těmito způsoby volilo 273 lidí do krajského zastupitelstva a 35 do Senátu. Jaký zájem může být tentokrát, nedokáže nikdo odhadnout. „Zatím ani nemáme představu, kolik lidí je v izolaci nebo karanténě," dodala Kroupová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, sněmovna, koronavirus, Liberecký kraj, karanténa, Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Semily, Krajská hygienická stanice, Senát Parlamentu ČR, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro lidi v karanténě budou v Libereckém kraji čtyři volební místa jako loni  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.