Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Kandidátky do voleb zatím v Libereckém kraji podala čtyři uskupení

Své kandidátky do podzimních voleb podala zatím v Libereckém kraji čtyři uskupení. Zástupci dalších čtyř si domluvili schůzky do konce týdne, řekla dnes ČTK vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Která uskupení už kandidátky podala, sdělit nemohla. Před čtyřmi lety vybírali voliči v Libereckém kraji novou krajskou reprezentaci ze 16 kandidátek. Termín pro jejich předložení vyprší za týden - 16. července, volby se pak uskuteční 20. a 21. září.

Funkci hejtmana bude už potřetí obhajovat Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj, a to i přesto, že po minulých volbách řekl, že už znovu kandidovat nebude. „Na podzim 2020 jsem si ani ve snu nedokázal představit, s čím vším se budeme muset v dalších letech vypořádat. Dopady pandemie covidu a ruské agrese na Ukrajině měly a stále mají zásadní vliv nejen na ekonomiku, ale i na společenskou náladu v naší zemi. Přes 20 let se snažím pracovat ve prospěch Libereckého kraje a lidí, kteří v něm žijí, nechci se schovávat před odpovědností," uvedl hejtman Martin Půta.

Poprvé bude v Libereckém kraji kandidovat v krajských volbách vládní koalice Spolu, ve které se spojily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Do voleb ji povede občanský demokrat, někdejší europoslanec, v současnosti náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník. Za úspěch by považoval zisk 20 tisíc hlasů, což je o něco méně, než v kraji uskupení získalo v červnových volbách do Evropského parlamentu, kdy skončilo druhé za ANO. Případnou povolební spolupráci Kožušník na dotaz ČTK komentovat nechtěl. „Záležet bude na výsledcích voleb," dodal Edvard Kožušník.

V posledních krajských volbách v Libereckém kraji se do zastupitelstva dostali lidé z pěti kandidátek. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci dvakrát obhájit. Hlas dalo starostům 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, která má tři zastupitele. Kraji vládne koalice Starostů, Pirátů a ODS, s pohodlnou většinou 32 hlasů. ANO a SPD zůstaly v opozici.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky ČR, volby, kandidátky, kraje, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátky do voleb zatím v Libereckém kraji podala čtyři uskupení  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.