Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Liberecký soud zamítl návrh vládního Spolu zrušit registraci podobné kandidátky

Liberecká pobočka krajského soudu zamítla návrh vládní koalice Spolu v níž se spojila ODS, KDU-ČSL a TOP 09, na zrušení registrace kandidátky Svobodných a Soukromníků s podobným názvem Spolu pro Liberecký kraj. V krajských volbách, které se uskuteční 20. a 21. září tak budou dvě podobné kandidátky - SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL a SPOLU PRO Liberecký kraj.

Podle usnesení není namístě, aby krajský úřad ve fázi registrace kandidátních listin z důvodu eventuální podobnosti názvů volebních stran zasahoval do názvů volebních koalic. A i kdyby byl volič podobnými názvy zmaten, je na lístku podle soudu řada dalších informací, které nezavdávají pochyb o tom, kým je tvořena koalice, jejíž hlasovací lístek volič drží v ruce. Soud se neobává ani záměny při sčítání hlasů, protože členové komisí jsou podle něj pro svou práci vyškoleni.

Krajský úřad zaregistroval v pátek 2. srpna všech 13 podaných kandidátek včetně obou s podobnými názvy. Podle vedoucí krajského oddělení voleb Pavlíny Kroupové nebyl zákonný důvod registraci odmítnout, protože název "Spolu" není registrovaný jako název strany. I podle Kroupové mohou být ale podobné názvy kandidátek pro voliče matoucí a zkomplikovat mohou také sčítání hlasů. Státní volební komise navíc v losování přidělila jedničku kandidátce Spolu pro Liberecký kraj Svobodných a Soukromníků, kandidátku vládní koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL najdou voliči v kraji pod číslem 82.

Návrh vládního Spolu není jediný, který soud v Liberci v souvislosti s volbami řešil. Na libereckou pobočku se obrátila také Karolína Štípská z Velkých Hamrů na Jablonecku. Žádala aby soud zakázal koalici SPD a Trikolora v rámci volební kampaně ve volbách do Zastupitelstva Libereckého kraje používat v jakékoliv formě propagace vyobrazení zakrváceného černocha s nožem a s nápisem "Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu". I tento návrh soud zamítl.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky ČR, soud, volby, Spolu, kraje, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký soud zamítl návrh vládního Spolu zrušit registraci podobné kandidátky  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.