Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příchod zimy by neměl silničáře zaskočit, mají připravené stroje i tuny posypu

První námraza ani husté sněžení by údržbu silnic v kraji ovlivnit neměli. Společnost Silnice LK je dle informací na příchod zimy připravena.

„Máme v současnosti připraveno dvanáct tisíc tun posypové soli a šestnáct tun inertního posypu,“ sdělil generální ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. Liberecký kraj tak zajistí údržbu na více než 2 000 kilometrech krajských silnic. Letos budou nově pluhy projíždět i úsek o délce 3,4 kilometru od Nového Města pod Smrkem na Jindřichovice.

Silnice LK jsou na údržbu připraveny, a to jak z hlediska personálního obsazení, tak z hlediska techniky a strojů. „Máme k dispozici třicet jedna sypačů, dalších inertních sypačů pak je jednačtyřicet. Dále zde máme okolo čtyř desítek traktorů. Na území celého kraje máme navíc k dispozici více než deset sněhových fréz a metačů a celkem sedmnáct nakladačů,“ komentoval generální ředitel.

Celkem pětašedesát kilometrů silnic druhé a třetí třídy zůstane bez údržby. Důvodem je jejich malý dorpavní význam. Přibudou naopak dopravní značky „zimní výbava“. Celkově jich bude čtrnáct, nově budou informovat řidiče o nutnosti použití zimních pneumatik v Stromkovicích a Bratrouchově. „Rád bych vyzval řidiče, aby nepodceňovali výměnu pneumatik, a nečekali až na první sníh,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Pieter.

Změny v údržbě se týkají i využití chemické technologie. „Tuto metodu využijeme nově na silnici mezi obcemi Roveň a Všelibice a na silnici ve Bzí na Železnobrodsku,“ dodal Šén.

 

 

Štítky silnice LK, zima, údržba, posyp, silnice, Silnice LK a.s., Liberecký kraj, Nové Město pod Smrkem, Jindřichovice, Marek Pieter

Příchod zimy by neměl silničáře zaskočit, mají připravené stroje i tuny posypu  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.