Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vítr do Obřího dolu srazil dva lidi, zasahoval vrtulník

Silný nárazový vítr srazil ve středu kolem 21:00 z úbočí Sněžky směrem do Obřího dolu muže a ženu. Oba se zřítili do Rudného Žlebu, když za tmy sestupovali ze Sněžky. Až dnes ráno muž přivolal pomoc. Na místě zasahoval vrtulník, který těžce zraněnou a podchlazenou ženu s pomocí lanového podvěsu přepravil do bezpečí. V tiskové zprávě to dnes uvedli zástupci krkonošské horské služby. V Krkonoších na hřebenech již několik dní fouká silný vítr. V noci na dnešek byla na hřebenech také mlha a teplota kolem nuly.

„Muž uvedl, že se zřítili asi 400 metrů lavinovým svahem. Při pádu ztratil mobil a zachytil se o kosodřevinu, jeho kamarádka sklouzla ještě dalších pár desítek metrů. Oba noc přečkali vzdáleni od sebe a bez jakéhokoli vybavení, dorozumívali se křikem," uvedl zasahující člen Horské služby Krkonoše Tomáš Novák.

Při rozbřesku se muž vydal pro pomoc na vrchol Sněžky, odkud zavolal horskou službu. „Ihned jsme na místo vyjeli ve skupině s veškerým potřebným vybavením pro zásah v takto exponovaném a nebezpečném terénu," uvedl Novák. Zároveň záchranáři požádali Krajské operační středisko Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje o nasazení vrtulníku.

Záchranáři ošetřili muže, který přivolal pomoc, v Poštovně na vrcholu Sněžky. Poté byl přepraven lanovkou do Pece pod Sněžkou a odtud také do nemocnice. „Varujeme turisty, aby se nevydávali na cestu horskými cestami bez patřičné výbavy, po setmění byli vždy vybaveni čelovou svítilnou a dali pozor na často velmi silný nárazový vítr," dodal náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Meteorologové varují před silným větrem i v pátek. Dnes v noci sice přechodně zmírní, v pátek ale v severní polovině země opět zesílí. V Krkonoších může v nárazech dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů v hodině, v nižších polohách kolem 70 kilometrů v hodině.

V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti, na hřebenech je kolem 220 centimetrů sněhu. Vzhledem k tomu, že během dne se i na hřebenech teploty pohybují nad nulou, hrozí místy laviny z mokrého sněhu. V lavinových katastrech, ke kterým patří také Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý nebo Modrý důl, hrozí laviny středních rozměrů, které se zastaví většinou ještě na svahu.

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky ČR, turistika, neštěstí, zranění, Krkonoše, Sněžka, horská služba, Obří důl, Tomáš Novák, Bílé Labe, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Vítr do Obřího dolu srazil dva lidi, zasahoval vrtulník  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.