Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V Libereckém kraji probíhá Týden pro klima, připraveny jsou čtyři desítky akcí

Už v pátek odstartoval Týden pro klima, který trochu netradičně potrvá celých devět dnů. Organizátoři Rodiče za klima Liberec si připravily mnoho akcí, celý program vyvrcholí 29. září festivalem Dobré klima v Lidových sadech.

Během týdne je připravena třeba přednáška klimatologa, výstava, šití nákupních sáčků, společné bubnování nebo klimatická procházka pro školy. Všechny akce mají jeden cíl - upozornit na klimatické změny a globální oteplování, „Podařilo se nám zapojit množství lidí a spolků, kterým stejně jako nám záleží na tom, aby se řešení klimatické a environmentální krize stalo společenskou prioritou. Sami pořádáme happening Nech zaznít svůj hlas, výstavu Klima se mění. Změň se i ty!, přednášku klimatologa Alexandra Ače, školní akci Připrav se na změnu! a závěrečný festival Dobré klima. Program týdne je ale daleko rozmanitější,“ uvádí Anna Kšírová, představitelka iniciativy Rodiče za klima Liberec, která celý týden v Liberci a okolí koordinuje.

Podrobný program najdete na stránkách hnutí Rodiče za klima.

Vedle samotné informovanosti se snaží program podněcovat i praktické aktivity, které mohou snižovat negativní dopady lidské činnosti na život na Zemi. Takovými aktivitami je například tvorba tůní, sázení stromů, úklidová akce nebo tipy na omezení odpadů při nakupování.

Hlavní akcí bude festival Dobré klima. „Festival bude jakýmsi připomenutím, že kromě obav a hledání možností, jak osobně přispět k řešení tak závažného problému, je třeba pečovat i o svou psychickou kondici a pohodu svou a svých blízkých. Máme radost, že vystoupí spousta zajímavých lidí jako Eva Francová, známá jako Kuchařka ze Svatojánu, mind-up komik Jiří Charvát, divadlo Imjoy, Ruda Hancvencl a Vozichet Šuvici s představeními pro děti, hudebník Tcheichan, kapela SNKCHRMR a další. Téma klimatické krize a adaptačních či mitigačních možností se pak objeví v přednáškách Jana Mártona a Jiřího Loudy, Zbyňka Vlka a Katky Horáčkové,“ komentovala koordinátorka festivalu Anna Karmazínová.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Týden pro klima, stávka, klima, Rodiče za klima, podnebí, festival, Liberecký kraj, přednáška, Liberec, Eva Francová, výstava

V Libereckém kraji probíhá Týden pro klima, připraveny jsou čtyři desítky akcí  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.