Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sedmimilionovou pokutu za dopravní zakázku považuje kraj za nepřiměřenou

Za nepřiměřeně vysokou považuje Liberecký kraj sedmimilionovou pokutu, kterou mu formou příkazu udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za dopravní zakázku na Českolipsku.

Podle výroční zprávy udělil úřad za celý rok 2018 za veřejné zakázky pokuty v celkové výši necelých 7,765 milionu korun. Pokuta je nepřiměřená i s ohledem na aktuální koronavirovou krizi, řekl dnes novinářům liberecký hejtman Martin Půta.

Proti rozhodnutí ÚOHS podá Liberecký kraj odpor. Antimonopolní úřad v takovém případě podle mluvčího Martina Švandy zahájí prvostupňové řízení . „Proti jeho výsledku je dále možno podat rozklad k předsedovi ÚOHS. Zadavatel tak bude mít opakovaně možnost uplatnit své námitky vůči pokutě,“ uvedl na dotaz Švanda.

Liberecký kraj v závěru loňského roku uzavřel bez vypsání veřejné soutěže smlouvu na dočasné zajištění autobusové dopravy na Českolipsku s ČSAD Česká Lípa s platností nejvýše na dva roky a zároveň vyjednává o odkoupení akcií firmy, kterou chce začlenit do vnitřního dopravce. Podle hejtmanova náměstka Jan Svitáka jinou možnost než uzavřít zakázku bez soutěže neměl, hrozilo, že jinak v regionu přestanou jezdit autobusy.

Podle ÚOHS však kraj pro přímé zadání důvody neměl, protože poskytované služby nebyly přerušeny ani ohroženy. Proto kraji udělil příkazem pokutu. „Kraj se do situace, kdy nebylo možné na Českolipsku uzavřít smlouvu jinak, dostal v důsledku předchozího postupu ÚOHS, který mu zakázal nakoupit akcie dopravní společnosti,“ řekl Sviták. Podle Libereckého kraje byl postup úřadu v rozporu se zákonem, proto se obrátil na soud. Ten zatím i kvůli koronavirové pandemii nerozhodl.

Veřejnou dopravu na Českolipsku zajišťuje ČSAD Česká Lípa dlouhodobě. Dopravce patří k největším v Libereckém kraji, ročně přepraví 2,9 milionu cestujících. Liberecký kraj se s firmou dohodl na ceně 38,36 koruny za kilometr, což je ve srovnání s dalšími dvěma dopravci BusLine a ČSAD Liberec nejlevnější. Kraj chce firmu začlenit do vnitřního dopravce podobně jako již dříve ČSAD Liberec. Její akcie koupil prostřednictvím krajské společnosti Autobusy LK, protože přímý odkup ÚOHS zablokoval.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, automobilová, správa, autobusy, ÚOHS, Liberecký, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, akcie, ČSAD, Jan Sviták, Martin Půta, koronavirová krize, ČSAD Liberec, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmimilionovou pokutu za dopravní zakázku považuje kraj za nepřiměřenou  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.