Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pečeně, sýr i chleba. Devět dalších výrobků se pyšní značkou regionální potravina

Dalších devět výrobků v Libereckém kraji může využívat značku Regionální potravina Libereckého kraje. V letošním roce se uskutečnil již 12. ročník prestižní soutěže.

Porota letos posuzovala 77 výrobků od 25 farmářů a potravinářských firem v kraji. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková. Soutěž Regionální potravina vyhlašují každoročně ve všech krajích České republiky. Mimo Libereckého kraje už mají letos své vítěze například ve středních a jižních Čechách.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. „Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale zato několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila," uvedl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

V letošním roce získalo značku celkem devět výrobků: Med od Nojmíků, SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu, nápoj Luž 10, Smetanovo tvarohový dort z Mimoně, pšenično-žitný chleba DOK, Filounský BIO jogurt bílý, GRIL přírodní sýr nezrající solený, Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě a Kladenská pečeně.

Na označení Regionální potravina Libereckého kraje navrhla porota kladenskou pečeni ze společnosti Podkrkonošská uzenina, Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě z firmy Maso Rydval, GRIL přírodní sýr nezrající solený z jeřmanické mlékárny nebo Filounský BIO jogurt bílý od farmáře Martina Šourka z Plavů. Regionální potravinou bude nově také pšenično-žitný chleba DOK liberecké společnosti NORDBEANS, smetanovo-tvarohový dort od Ivany Jablonovské z Mimoně, desítka Luž z Pivovaru Cvikov, kysané zelí od firmy Samir nebo med od Pavla Neumaiera z Dolní Řasnice.

Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Pro spotřebitele má být značka zárukou, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let.

Pravidla jsou poměrně přísná, před třemi lety tak dva výrobky v Libereckém kraji o označení přišly. Značku ztratil celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou, když na jaře pekaři použili jablka ze zahraničí, protože tuzemská už na trhu nebyla. Značku tehdy ztratila i ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval, důvodem byly nedostatečné hygienické podmínky provozu, které odhalila veterinární kontrola.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DOK Liberec

Štítky potraviny, správa, ocenění, Regionální potravina, Liberecký, jídlo, Liberecký kraj, chléb, sýr, Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství České republiky, Česko, Jihočeský kraj, Martin Šourek, Luže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pečeně, sýr i chleba. Devět dalších výrobků se pyšní značkou regionální potravina  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.