Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z Libereckého kraje poputuje na podporu moravských obcí pět milionů

Liberecký kraj rozhodl o finanční podpoře pro Moravu, kterou na konči června zasáhlo tornádo. Po milionu obdrží čtyři obce, poslední milion pak pošle přímo Jihomoravskému kraji. Půl milionem korun pak podpoří také obec Stebno na Lounsku. Ta se potýká pro změnu s následky silné bouře a větru.

Navíc se krajští zastupitelé na mimořádném jednání rozhodli půl milionem korun podpořit také obec Stebno na Lounsku, kterou ve stejný den postihla silná bouře a vítr. V srpnu ještě zastupitelstvo na řádném zasedání projedná finanční pomoc pro sousední Blatno, kterou navrhovala opoziční zastupitelka Jitka Volfová.

Zastupitelé se také rozhodli 200 000 korun podpořit Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, který do poničených moravských obcí vyslal tříčlenný záchranný tým. Ten působil loni v létě v Libanonu při vyhledávání lidí v troskách po dvou explozích v bejrútském přístavu. V týmu jsou dva kynologové se psy a statik, jde o skupinu, která působí jako součást speciálního týmu hasičů USAR. Hasiči v kraji také soustřeďovali materiální pomoc od lidí.

„Velká část Libereckého kraje byla v roce 2010 postižena bleskovou povodní a já si dobře pamatuji, jak se hodila obcím, městům, ale i lidem postiženým povodní rychlá pomoc. I proto bylo svoláno mimořádné jednání zastupitelstva na nejbližší termín. Rozhodli jsme o podpoře čtyř obcí na Moravě a Jihomoravského kraje, myslíme, že oni dokážou nejlépe vyhodnotit, na co ty peníze použijí," řekl hejtman Martin Půta.

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se 24. června večer prohnala na jihu Moravy především Břeclavskem a Hodonínskem. Vyžádala si šest životů, v nemocnicích ošetřili přes 150 zraněných. Živel poničil stovky domů, asi 180 jich statici určili k demolici. Celkové škody se zatím odhadují zhruba na 15 miliard korun, ale zřejmě ale dál porostou. Ve stejný den zasáhla bouře také obce Stebno a Blatno na Lounsku, kde způsobila milionové škody. Poničené jsou zejména hospodářské budovy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky správa, neštěstí, Liberecký, Jihomoravský, Ústecký, Liberecký kraj, bouřka, Morava, okres Louny, Stebno, Jihomoravský kraj, Jitka Volfová, Blatno, Hasičský záchranný sbor, Libanon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Libereckého kraje poputuje na podporu moravských obcí pět milionů  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.